Грађани одлучју о Дану Републике Српске

Срна
Грађани одлучју о Дану Републике Српске

Бањалука - У Републици Српској се одржава референдум на којем1.219.399 грађана Српске одговара на питање "Да ли подржавате да се 9. јануар обиљежава и слави као Дан Републике Српске?".

Око 1.900 гласачких мјеста у свим локалним заједницама у Српској отворена су у 7.00 часова, а биће затворена су у 19.00 часова.

Грађани су ради утврђивања идентитета дужни да код себе имају један од важећих докумената.

На референдуму можете да се изјасните на мјестима на којима иначе гласате на изборима. Ако нисте сигурни на којој локацији - на СМС број 065 12 44 пошаљите свој јединствени матични број.

Ако се нађете у општини ван свог пребивалишта, можете да се изјасните на било ком гласачком мјесту - путем непотврђених листића. Обезбијеђено је и 60 мобилних тимова за грађане који не буду у могућности да дођу на гласачко мјесто.

Када је ријеч о гласању грађана Брчко дистрикта, они ће моћи да се изјашњавају у сусједним локалним заједницама Доњем Жабару и Бијељини, односно у Лончарима и Доњој Буковици.

Прве податке о излазности, референдумска Комисија саопштиће на конференцији за новинаре у 9.00 часова у Народној скупштини Републике Српске. Након тога прес конференције биће организоване свака наредна два часа.

Предсједник Комисије за спровођење референдума Синиша Каран најавио је да ће први прелиминарни резултати бити објављени већ ноћас.

Каран је позвао све грађане, без обзира на то којем конститутивном народу припадају, да се на референдуму изјасне потпуно слободно.

До затварања гласачких мјеста на снази је рефрендумска ћутња која подразумијева забрану кампање путем средстава јавног информисања и јавних скупова.

Референдум у Републици Српској прати 190 акредитованих новинара и 42 екипе.

Гласање је организовано и у пет представништава Републике Српске у Србији, Њемачкој, Аустрији, Русији и Белгији.

Подсјетимо, Одлуку о расписивању референдума о Дану Српске усвојила је Народна скупштина Српске на посебној сједници 15. јула као реакцију на спорну одлуку Уставног суда БиХ из новембра прошле године када је овај суд, на основу апелације бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића, прегласавањем прогласио неуставним обиљежавање 9. јануара као Дана Републике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана