Građani Bihaća nezadovoljni ekslacijom migrantske krize

Srna
Građani Bihaća nezadovoljni ekslacijom migrantske krize

Bihać - U Bihaću su večeras počeli protesti građana koji treći dan uzastopno negoduju zbog eskalacije migrantske krize i zahtijevaju proglašenje vanrednog stanja u gradu i hitno postizanje dogovora o budućoj lokaciji migrantskog kampa van ove lokalne zajednice.

Kako javlja portal "Krupljani", protesti su počeli oko 18.00 časova na Gradskom trgu, a nakon toga građani su se uputili prema objektu nekadašnje firme "Bira" koji je označen kao moguća buduća lokacija za migrante.


Građani traže vanrednu sjednicu Vlade Unsko-sanskog kantona /USK/, Gradskog vijeća Bihaća i adekvatno reagovanje vlasti na nivou BiH na problem migrantske krize u tom gradu.

Iz MUP-a USK kažu da poštuju volju građana da iskažu svoje demokratsko pravo i nezadovoljstvo trenutnim stanjem, ali da to organizatora ne oslobađa odgovornosti zato što okupljanja nisu najavljena u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju.

"Mi imamo informacije od pojedinih građana, ali nama okupljanja, zvanično, nisu prijavljena. MUP će preduzeti sve mjere i radnje da ne bi došlo do incidenata i bilo kakvih neželjenih događaja", rekla je danas portparol kantonalnog MUP-a Snežana Galić.

Od početka godine, u USK evidentirano je 10.500 migranata. Međutim, njihovi dolasci intenzivirani su u avgustu i septembru, kada ih je došlo oko 5.000. Iz MUP-a Unsko-sanskog kaantona istakli su da većina migranata nema nikakvih dokumenata, a mnogi od njih se čak prvi put prijavljuju u Bihaću.

S povećanim brojem migranata došlo je i do povećanja broja krivičnih djela, posebice u Bihaću. Do sada su evidentirana 53 krivična djela, a mnogi od prekršilaca zakona ne mogu biti izmješteni u prihvatne centre u Sarajevu zbog nedostatka smještajnih kapaciteta.

Iz MUP-a su istakli da su do sada bilježili i slučajeve da se osobe koje su dobile rješenje o protjerivanju iz BiH ponovo vraćaju u USK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana