Građani BiH mogu potražiti pomoć u ambasadi Srbije u Brazilu

Srna
Građani BiH mogu potražiti pomoć u ambasadi Srbije u Brazilu

Beograd - Ambasada Srbije u Brazilu pružaće pomoć u konzularnim poslovima građanima BiH tokom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić nakon razgovora s ministrom inostranih poslova BiH Igorom Crnatkom u Beogradu.

"Reč je o primeni Sporazuma između BiH i Srbije o uzajamnom zastupanju i pružanju konzularne zaštite i usluga u trećim zemljama od 2012. godine", precizirao je Dačić.

On je novinarima u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije rekao da je BiH značajan trgovinski partner Srbije, da je lani razmjena dvije zemlje iznosila 1,4 milijardi evra, ali da još nisu dovoljno iskorišćene mogućnosti da se zajedno nastupa na trećim tržištima.

Dačić je rekao da je Srbija zainteresovana da sva otvorena pitanja sa BiH rješava dijalogom, da bude faktor stabilnosti na Balkanu.

"Životno smo zainteresovani za stabilnost u BiH i za stabilnost i opstanak Republike Srpske", dodao je Dačić.

Crnadak je rekao da je velika stvar dogovor o pomoći u konzularnim poslovima građanima BiH tokom Olimpijskih igara, koji je danas postignut, jer će pomoći onima koji budu izgubili dokumente ili imali neke druge poteškoće tokom boravka u Brazilu.

Crnadak je ukazao da BiH i Srbija ekonomski dosta sarađuju i istakao da je Srbija za BiH ključni ekonomski i politički partner.

"Naravno, uvijek postoje oni koji više vole da političke glasove dobijaju na prošlosti i na stalnim sukobima, ali mi smo danas tokom sastanka konstatovali da želimo kompromis i dijalog, te da iznalazimo zajednička rješenja", rekao je Crnadak.

Na pitanje da li očekuje dodatne pritiske na BiH da se prizna /samoproglašeno/Kosovo, Crnadak kaže da ne očekuje da se pred BiH stavljaju takve dileme.

"Nećemo ponovo razmatrati našu odluku oko priznavanja Kosova, ali ćemo omogućiti građanima koji dolaze s Kosova da lakše putuju", rekao je Crnadak.

Na novinarsko pitanje o vizama za one koji dolaze s Kosova, Crnadak je pojasnio da je sada vrlo komplikovana procedura i da je on lično potpisivao svaku vizu.

"U narednom periodu ići će se na pojednostavljenje te procedure. Zahtjevi za izdavanje vize će moći da se podnesu na više lokacija i ide se na to da viza duže traje", rekao je Crnadak.

Iz Ministarstva inostranih poslova BiH saopšteno je da ishod sastanka Dačića i Crnatka predstavlja potvrdu dobre saradnje u regionu i dobrih odnosa BiH i Srbije.

U saopštenju se navodi da se dogovorenim modalitom konzularne zaštite ujedno ostvaruju i značajne uštede u trošenju budžetskih sredstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana