Грађани БиХ бјеже из Либије

Драгана Келеч
Грађани БиХ бјеже из Либије

Триполи - У Либији се налази око 300 држављана БиХ који због све интензивнијих сукоба и нереда непрекидно траже да напусте ту земљу, а повлачи се и амбасадор БиХ Ибрахим Ефендић док се безбједносна ситуација не смири.

Ефендић је у уторак за "Глас Српске" рекао да је стање у тој земљи крајње опасно, те да гранате падају на само 200 метара од зграде Амбасаде БиХ у Триполију.

- Ситуација је веома лоша, и политички и безбједносно. Влада је изгубила контролу, ривалске милиције међусобно ратују… Срећом, наши грађани су сви добро и један број њих већ је напустио Либију - казао је Ефендић.

У међусобним борбама, како каже Ефендић, запаљена су два резервоара горива, тако да се изнад Триполија вије облак дима, а пожар пријети да запали складиште течног гаса, што би изазвало катастрофу, па се људи евакуишу са тог мјеста.

Према његовим ријечима, од око 300 држављана БиХ, колико их се налази у Либији, већина је запослена у страним и домаћим фирмама, као и у либијским здравственим установама.

- Свакодневно имамо позиве од наших људи или ми њих зовемо. Савјетовали смо их, уколико има проблема, да се благовремено договоре са својим послодавцима како би напустили земљу - казао је Ефендић и додао да је прије два дана Либију напустило четрдесетак држављана БиХ, али да тренутно немају прецизне податке о томе колико их још жели да оде.

Због лоше безбједносне ситуације особље бројних амбасада је напустило Либију, а евакуација се очекује и из наше резиденције у Триполију.

- Предсједништво БиХ је прије неколико дана донијело одлуку да се привремено повучем из Триполија и да ситуацију пратим из Сарајева. Чим добијем налог од ресорног министра, ја ћу се преко Туниса повући док се стање не смири - казао је Ефендић. Након одласка амбасадора рад Амбасаде БиХ у Триполију биће привремено сведен искључиво на пружање помоћи и конзуларне заштите држављанима БиХ.

"Енергоинвест"

У Либији се, између осталог, налазе радници фирми "Босна С", "Енергоинвест", "Босна-петролијум". Генерални директор "Енергоинвеста" Енес Ченгић истакао је да радници који су на нафтним пољима нису у опасности, јер их чува војска.

- Управа компаније премјештена је из Либије у Тунис на основу одлуке Предсједништва БиХ које је дало такве препоруке. Наше представништво брине о радницима и с њима је у контакту. Проблема има, посебно у Триполију, али наши радници су на сигурном - казао је Ченгић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана