Грац: Ухапшен мушкарац из БиХ који је спремао напад на Божићни вашар

Танјуг
Грац: Ухапшен мушкарац из БиХ који је спремао напад на Божићни вашар

Грац- Аустријске власти су у Грацу ухапсиле 25. годишњег мушкарца поријеклом из БиХ, за кога власти наводе да је муслиман, а осумњичен је да је планирао терористички напад на Божићин вашар у том граду.

Држављанин БиХ, који је живио у дому за бескућнике, очигледно је планирао да возилом улети у грађане, слично као приликом смртоносног напада децембра прошле године у Берлину.

Према данашњим информацијама из полиције, ухапшен је током викенда, радикални је исламиста и живио је од државне помоћи.

Осам свједока тешко оптужује мушкарца из БиХ и наводи да је 25. годишњак редовно на заједничком рачунару у смјештају гледао видео снимке напада возилима, те да је изговарао ријечи "смрт" и "учинићу исти као у Берлину".

Такође је два пута службенике смјештаја питао за изнајмљивање возила.

Приликом хапшења је у јакни пронађено издање новине "Клајне цајтунг" на чијој насловној страни је извјеитај о терористичком нападу камионом у Ници.

Истрага у овом случају је у току, а није познато је да ли је имао саучеснике у својим плановима.

Јасно је једино да је редовно посјећивао џамију Муслиманске браће у Грацу, која је окрактерисана као радикална.

Претходно је био годину дана међу вјерницима у међувремену затворене Таква џамије, која је имала везе са екстремистичном Исламском државом.

Министар унутрашњих послова Аустрије Вернер Соботка захвалио се, у првој изјави, полицији на превентивној акцији.

"Не желимо и нећемо ништа препустити случају у борби против тероризма. Захваљујем се полицији на брзом и ефикасном дјеловању. То показује још једном колико морамо и даље бити будни"; поручио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана