Грабар-Китаровић: Хрватска је пријатељ БиХ, бићемо вам од помоћи

nezavisne.com
Грабар-Китаровић: Хрватска је пријатељ БиХ, бићемо вам од помоћи

Сарајево – Хрватска предсједница Колинда Грабар-Китаровић казала је данас након састанка са члановима Предсједништва БиХ да је Хрватска пријатељ БиХ, да двије државе имају велики заједничке интересе, те да ће Хрватска бити од сваке помоћи када је у питање европски пут БиХ и члансто у МАП.

"Хрватска је све то прошла и знамо колико је то мркотрпан, дугачак и тежак пут. Због тога ћемо учинити све да вам тај пут олакшамо. Данас смо разговарали о отвореним питањима између Хрватске и БиХ, вјерујем да ћемо о томе наставити разговарати и током вечере која ће бити организирана вечерас са званичницима БиХ. Када сам први пут долазила у БиХ 2015. године, тада сам рекла да Хрватска буквално грли БиХ и желим да тако и остане. Нама је у интересу добра сарадња са БиХ али посебно нам је важан интерес хрватског народа у БиХ", рекла је Грабар-Китаровић.

На новинарско питање да ли је на састанку било ријечи о измјенама Изборног закона у БиХ, она каже да се и о томе разговарало, али да Хрватска стоји на становишту да се то питање ријеши у оквиру Дејтонског и Вашингтонског споразума и онога што је налоио усУтавни суд БиХ. Како каже, у остала питања Хрватска се неће мијешати, БиХ то мора сама да уради.

Говорећи о Пељешком мосту, казала је да се то питање беспотребно исполитизовало те да је премијер Хрватске Андреј Пленковић добио писмо од предјсеника Европске комисије Жан-Клод Јункера у којем га обавијештава да Хрватска нема никаквих препрека да гради мост.

Она је казала да је то унутрашње питање Хрватске и да се тиме спаја териотрија Хрватске и ЕУ, те да ни на који начин не оспорава БиХ отворен приступ мору. Казала је да ће се изградњом овог моста растеретити путна комуникација у Неуму који треба да постане туристички град а не транзитни простор.

Са овом констататцијом се сложио и Драган Човић, предсједавајући Предсједништва БиХ, рекавши како бих нема стратегију о вањској политици те да се нада ће она бити усвојена данас на сједници Предсједништва БиХ, како се из БиХ не би слале различите поруке према вањским партенрима.

"Неум је стратешки интерес хрватског народа у БиХ. Ту већински живи хрватски народ и наравно да нам је у интересу да се тај простер отвори и за људе из цијелог свијета", рекао је Човић.

Упитана да прокоментарише наводе у вези тероризма у БиХ, она је казала да су те изјаве извучене из контекста те да је то глобални проблем у свијету и у овом региону којег требају да ријешавају безбједносе агенције.

"Директори безбједносних агенција БиХ и Хрватске су се састали и разговарали су о томе и мисим да је то питање ријешено", рекла је Грабар-Китаровић новинарима у Сарајеву.

Она се захвалила члановима Предсједништва БиХ на срдачном дочеку и отвореном разговору.

"Драго ми је да смо се договорили да ћемо интензивирати комуникацију и да ћемо се чешће чути и у оквирима прионити на рјешавање свих отворених питања", казала је Колинда Грабар-Китаровић.

Осим тога, хрватска предсједница је говорила и о томе колико је њена држава уложила у привреду БиХ.

"Хрватска је уложила готово милијарду еура у бх. господарство. БиХ је једна од држава у које Хрватска највише улаже, а наша трговинска размјена је износила готово 1,6 милијарди еура", рекла је она.

Још је казала да можда не постоје државе које су упућеније једна на другу.

"Можда нема држава на свијету које су упућеније једна на другу као БиХ и Хрватска. Нама је посебно битно да је БиХ домовина и хрватског народа. Наша брига је дио жеље за добробити свих грађана и народа БиХ без обзира на вјеру и нацију. То што се ми залажемо за права хрватског народа, не значи да желимо да та права иду на ушртб других народа и грађана БиХ. Хрвати у БиХ никад нису били национална мањина, нити ће икада бити. Увијек су живјели ту и живјеће", истакла је Грабар-Китаровић

Подсјетимо, Грабар-Китаровић јутрос је стигла у БиХ након чега је свечано дочекана уз војне почасти испред зграде Предсједништва БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана