Говерадица: Све пресуде Хага доприносе додатном раздору у БиХ

Срна
Говерадица: Све пресуде Хага доприносе додатном раздору у БиХ

Бањалука - Предсједник СДС-а Вукота Говедарица изјавио је Срни да свака пресуда донесена у Хагу доприноси додатном раздору међу, ионако подјељеним, народом у БиХ.

„Сви они који мисле да се на овај начин долази до помирања, налазе се у заблуди. Ово је само пут којим је помирење у БиХ знатно отежано“, рекао је Говерадица, коментаришући првостепену пресуду Хашког трибунала којом је генерал Ратко Младић осуђен на доживотну казну затвора.


Он сматра да Хашки трибунал има селективни приступ, упитавши ко ће осигурати правду за српске жртве и њихове породице.

„Ко ће одговарати за злочине почињене над Србима и ко је за то осуђен од хрватског, бошњачког, албанског, шиптарског руководства за злочине над Србима? Да ли треба схватити да је правда задовољена ако свједоци мијењају исказе под одређеним притисцима? То се не може назвати правдом“, истакао је Говедарица.

Он је нагласио да је „Хашки трибунал под политичким и криминалним утицајем“, те да је направио више штете, него користи БиХ и њеним грађанима.

„Нажалост, генерал Ратко Младић није једини Србин који је, на овакав или сличан начин, постао жртва Хашког трибунала. Није се имао чему ни надати након пресуде првом предсједнику Реублике Српске Радовану Караџићу, али казна доживотног затвора потврђује да Хашки трибунал очигледно није поштеђен политичког утицаја, који је показивао све ове године“, рекао је Говедарица.

Он сматра да ће „сада услиједити коментари бошњачке јавности да је Република Српска геноцидна творевина, а пресуда ће се покушати пребацити на неку врсту колективне одговорности“.

„То ће радити они који штите злочине у сопственим редовима, који су почињени над српским народом“, нагласио је Говедарица, додавши да се не може говорити о помирењу док се не задовољи правда за српске жртве.

Говерадица очекује да ће адвокатски тим генерала уложити жалбу на првостепену пресуду.

Првостепено вијеће Хашког трибунала за злочине у бившој Југославији осудило је некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске генерала Ратка Младића на доживотну казну затвора.

Пресуду је донијело Првостепено вијеће Трибинала којим предсједава Алфонс Ори, а чланови су Кристоф Флиге и Баконе Молото.

Генерал Ратко Младић ухапшен је у Србији и изручен Хагу у мају 2011. године, а суђење му је почело у мају 2012.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана