Говедарици виси већина у врху СДС-а

Д. Момић, В. Кулага
Говедарици виси већина у врху СДС-а

БАЊАЛУКА - Главни одбор Српске демократске странке до краја ове седмице одржаће сједницу на којој ће донијети коначну одлуку о правцу којим ће кренути ова странка, али и о судбини појединих страначких функционера и градских и општинских одбора који су у протеклим данима у јавност износили ставове супротне ставовима највиших органа СДС-а.

Предсједник СДС-а Вукота Говедарица потврдио је за “Глас Српске” да ће врло брзо након што Централна изборна комисија БиХ саопшти коначне изборне резултате бити сазвана сједница Главног одбора ове странке.

- Пошто ЦИК БиХ има рок до сутра, 7. новембра, да изађе са коначним резултатима избора, ми ћемо врло брзо у данима послије тога имати сједницу Главног одбора. У консултацијама са предсједником ГО Миланом Миличевићем биће утврђен коначан датум, али увјерен сам да би сједница требало да буде одржана до краја ове седмице и сигуран сам да ће се с тим сложити и предсједник Главног одбора - каже Говедарица.

Он додаје да ће на тој сједници бити расправљано о свим актуелним политичким питањима, што подразумијева и унутарстраначка питања.

- Главни одбор ће расправљати о платформи политичког дјеловања СДС-а. На основу те платформе ћемо имати јасан став о евентуалним разговорима и у евентуалним разговорима са неким другим политичким партијама, како на нивоу РС тако и на нивоу БиХ - каже Говедарица.

Шеф СДС-а није желио недвосмислено да каже каква судбина очекује “непослушне” партијске функционере, истичући да отворена питања у СДС-у треба посматрати као дијалог, јер се отворена питања могу рјешавати само на тај начин.

- Јединство странке подразумијева доношење одлука, које, без обзира на то да ли су донесене једногласно или већински послије различитих ставова, морају да буду извршне и морају да их поштују сви органи странке. То дефинише јединство било које политичке организације, па тиме и СДС-а - каже Говедарица.

Ништа прецизнији није био ни потпредсједник Главног одбора СДС-а Мирко Шаровић, који је рекао да СДС води озбиљан унутрашњи дијалог о одређеним питањима у вези са могућностима постизборне сарадње или путевима којим ће кренути странка.

- Нисам надлежан за одговоре на страначка питања, али не желим да вас новинаре ускратим за одговоре, па зато износим своје мишљење - рекао је Шаровић.

Он је додао и да одређена мишљења изнесена на Главном одбору СДС-а представљају унутрашњи страначки процес који неће дијелити са медијима, али ни са неким другим, јер то остаје дио дебате која се и даље спроводи у СДС-у.
- Главни одбор СДС-а о том питању још није донио било какву одлуку и сада предсједник странке Вукота Говедарица и други треба да процијене када је вријеме да се изјасне о одређеним питањима - рекао је Шаровић.

Без већине у Предсједништву

Предсједник СДС-а Вукота Говедарица нема подршку већине чланова Предсједништва ове странке. Према сазнањима “Гласа Српске”, он има подршку Немање Васића, Недељка Гламочака, Надета Планинчевића и Драгана Ћузулана, али не и Драге Бундала, Небојше Марића, Миће Мићића, Милована Бјелице и Нине Букејловић.

Милан Миличевић и Александра Пандуревић нису категорично против разговора са СНСД-ом као партијски лидер, али нису ни за безусловну сарадњу као већина чланова Предсједништва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана