Govedarica predsjednik, SDS ide u reorganizaciju

Vedrana Kulaga
Govedarica predsjednik, SDS ide u reorganizaciju

Banjaluka - Vukota Govedarica izabran je juče za predsjednika SDS-a, a u prvom obraćanju poslije vanredne Izborne skupštine poručio je da se stranka okreće konsolidovanju svojih redova i novim politikama.

Govedarica je naslijedio Mladena Bosića, koji je poslije gotovo decenije na čelu stranke, početkom mjeseca saopštio odluku da se povlači preuzimajući odgovornost za debakl stranke i Saveza za promjene na lokalnim izborima. Glavni odbor najveće opozicione stranke u Srpskoj predložio je Govedaricu za predsjednika stranke na inicijativu Predsjedništva SDS-a.

Njegovu kandidaturu na Izbornoj skupštini SDS-a podržalo je 349 delegata, dok na pet listića nije dobio podršku ili su bili nevažeći.

Izbornoj skupštini su prisustvovali svi potpredsjednici stranke osim Ognjena Tadića i Miće Mićića. Tadić je nedugo poslije Bosića podnio ostavku na sve stranačke funkcije, a potom u pismu Glavnom odboru ukazao na niz negativnih stvari u SDS-u. Mićić je bio opravdano odsutan, jer je na službenom putu u Njemačkoj.

Govedarica, koji je do juče bio potpredsjednik stranke, nije htio da komentariše Tadićev izostanak. On je u prvom obraćanju rekao da SDS čeka organizaciona modernizacija i da će preuzimanje odgovornosti, unutarstranačka disciplina i kreiranje nove politike SDS-a biti u vrhu prioriteta.

- Naši ciljevi biće okrenuti unutarstranačkoj konsolidaciji i uspostavljanju visokog stranačkog jedinstva, a najpotrebnija nam je pravovremena i dobra organizacija koja će nas uvesti u parlamentarne izbore, kada ćemo morati da srušimo ovaj režim i nenarodnu vlast u Srpskoj. SDS nije izdajnička stranka i o izdaji ne bi trebalo da nam govori Milorad Dodik - rekao je Govedarica.

On je izrazio uvjerenje da dolaze bolji dani za SDS i u izbornu pobjedu 2018. godine ističući da će im na tom putu biti potrebna međugeneracijska saradnja starih političkih vukova i mladog kadra.

- U Srpskoj je neophodno napraviti jak opozicioni blok koji će predvoditi SDS. Narodu treba realna politika bez manipulacija. Mi ćemo sa novim rukovodstvom kreirati naše politike. SDS ne misli da se bavi populističkom politikom, izvukli smo pouke iz ovih izbora i shvatili poruku naroda. Nemamo puno vremena i moramo raditi za dobrobit SDS-a i RS - rekao je Govedarica i najavio i analizu izbornih rezultata.

Bosić, koji je na čelu SDS-a bio od 2006. godine, juče je i zvanično podnio neopozivu ostavku, a delegatima Izborne skupštine je poručio da ostaje vjerni član stranke i da je u potpunosti okrenut zajedničkom cilju - borbi za bolju RS. Obrazlažući desetogodišnje vođenje stranke, rekao je da su svi uložili ogroman trud, počevši od članova mjesnih odbora do vrha stranke, u borbi za ideje i politiku za koje su bili ubijeđeni da su dobri za RS.

- Ova vanredna Izborna skupština predstavlja, kao i svaka promjena, na neki način novi početak SDS-a. Novi početak na već ranije zacrtanom putu sa kojeg nemamo pravo da odstupimo - kazao je Bosić.

On je ponovio da rezultati izbora nisu bili u skladu sa očekivanjima, a ponovio je i krivce za to.

- Rezultat je bio nezadovoljavajući, ali ne zbog lošeg rada članova na terenu ili rada pojedinih načelnika, nego zbog političke manipulacije i dizanja nacionalnih tenzija. Tu igru su odigrali Bakir Izetbegović i Milorad Dodik, uz pomoć Ustavnog suda BiH, Tužilaštva BiH i odluka koje su dovele do toga da glavna tema kampanje ne budu pitanja lokalnih zajednica i problemi građana u njima - rekao je Bosić ističući da se ne radi ni o kakvom puču u stranci, kao što je ustvrdio Tadić, nego o njegovoj samostalnoj odluci da preuzme odgovornost.

Bosić je saopštio delegatima Izborne skupštine da je Glavni odbor prihvatio plan konsolidacije stranke koji treba izvesti u dva koraka. Prva faza je detaljna analiza rezultata izbora po svim opštinama i prijedlog sanacije kritičnih odbora, a druga unutarstranački izbori koji bi bili održani od 1. februara do 1. maja iduće godine.

Govedarica je šesti predsjednik SDS-a, a prije njega na toj poziciji su bili Radovan Karadžić, Aleksa Buha, Dragan Kalinić, Dragan Čavić i Mladen Bosić.

Biografija

Vukota Govedarica je rođen 1976. godine u Gacku. Završio je Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu, a član je SDS-a od 1999. godine.

U političkoj karijeri je prošao put od predsjednika Omladine SDS-a do potpredsjednika stranke. Od 2006. godine je poslanik u Narodnoj skupštini RS. Govedarica je juče kazao da će uskoro biti poznato da li će i dalje biti šef poslaničkog kluba SDS-a u parlamentu RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana