Говедарица пред номинацијом, нада тиња за Шаровића

Ведрана Кулага
Говедарица пред номинацијом, нада тиња за Шаровића

Бањалука - Регионални одбори СДС-а на сједницу Главног одбора странке, на којој ће бити одлучено кога ће кандидовати из својих редова и за коју од двије кључне позиције на општим изборима, долазе без јединственог става, али је најизвјесније да ће избор пасти на страначког лидера Вукоту Говедарицу и да ће он у трку за предсједника РС.

Уколико се то обистини на сједници Главног одбора СДС-а, заказаној за данас (субота), други кандидат Савеза за промјене биће почасни предсједник ПДП-а Младен Иванић и он би ишао у трку за члана Предсједништва БиХ.

Мада већина у СДС-у сматра да је прави избор Говедарица, има и оних који би радије у изборној трци видјели Мирка Шаровића за члана Предсједништва БиХ, а Мићу Мићића за предсједника РС.

У приједорској регији сматрају да СДС треба да тражи позицију предсједника РС и за кандидата предлажу Говедарицу.

- Шта ће бити, чуће се. Ми смо демократска странка и одлучиће мишљење већине - рекао је потпредсједник странке из изборне јединице један Драго Бундало.

Другачији став имају у изборној јединици два коју предводи потпредсједник странке Немања Васић из Прњавора.

- Најбоља варијанта је да СДС има кандидата за члана Предсједништва и да то буде Шаровић, а да Иванић буде кандидат за предсједника РС. Мање-више смо сагласни о томе сви у регији - рекао је Васић.

Потпредсједник СДС-а за бањалучку регију Недељко Гламочак каже да у изборној јединици три нису заузимали званичан став јер је суштина договора коју ће позицију узети у односу на ПДП.

- Ако би СДС добио позицију предсједника РС, став већине је да кандидат треба да буде Говедарица, а ако би нам припало мјесто члана Предсједништва БиХ, то би био Шаровић - рекао је Гламочак.

Јединственог става о позицијама и именима, по свему судећи, нема ни у добојској регији. Градски одбор у Добоју је предложио да Говедарица буде кандидат за предсједника РС, а први човјек теслићког СДС-а Милан Миличевић, који је и предсједник Главног одбора, тврди да на нивоу регије нису заузимали став о том питању.

- Из медија знам за приједлог добојског одбора, али се званично као изборна јединица нисмо изјашњавали јер то врх странке није ни тражио. Сви чланови Главног одбора моћи ће на сједници да кажу коју позицију треба да узме СДС и ко је најбољи кандидат. Када се то утврди, приступићемо гласању о кандидатима или кандидату. Не бих о спекулацијама - рекао је Миличевић.

Посавина је јасна - СДС треба да да кандидата за предсједника РС, а њихов избор је Говедарица. Бијељински одбор СДС-а је једногласно затражио кандидатуру за предсједника РС и за ту позицију предложио потпредсједника СДС-а и градоначелника Бијељине Мићу Мићића. У регији Бирач тврде да нису разговарали о кандидатима, али признају да је већина за то да СДС тражи мјесто предсједника РС.

- Одлука је на Главном одбору. Све су прилике да ће СДС тражити позицију предсједника РС - каже шеф СДС-а у изборној јединици седам Костадин Васић.

Регионални одбор СДС-а сарајевско-романијске регије већ је усвојио једногласан закључак да СДС треба да се опредијели за члана Предсједништва БиХ и да кандидат буде Шаровић. Потпредсједник СДС-а у херцеговачкој регији Драган Ћузулан није одговарао на позиве, а први човјек те странке у Невесињу Јован Васиљевић тврди да чекају одлуку врха.

- Предсједник регије је раније рекао, а ја то подржавам, да би већи значај био да наш кандидат буде за РС - каже Васиљевић.

Говедарица у петак није одговарао на телефонске позиве, а раније је истакао да би, ако би морао да бира, изабрао Палату Републике у Бањалуци.  Иванић, који је почасни предсједник ПДП-а, изјавио је да преферира мјесто на којем се тренутно налази, а то је српски члан Предсједништва БиХ.

Изборна јединица 1             

(Крупа на Уни, Нови Град, Козарска Дубица, Приједор, Оштра Лука, Костајница)

Позиција: предсједник РС

Кандидат: Вукота Говедарица     

Изборна јединица 2

(Градишка, Лакташи, Србац, Прњавор)

Позиција: члан Предсједништва БиХ

Кандидат: Мирко Шаровић

Изборна јединица 3             

(Бањалука, Петровац, Челинац, Источни Дрвар, Рибник, Мркоњић Град, Језеро, Кнежево, Котор Варош, Шипово и Купрес РС)

*одлуку оставили врху странке

Изборна јединица 4

(Дервента, Брод, Вукосавље, Модрича)

Позиција: предсједник РС

Кандидат: Вукота Говедарица

Изборна јединица 5

(Добој, Петрово, Теслић)    

* одлуку оставили врху странке

Изборна јединица 6    

(Шамац, Доњи Жабар, Пелагићево, Бијељина, Лопаре, Угљевик, Брчко дистрикт)     

Позиција: предсједник РС

Кандидат: Мићо Мићић

Изборна јединица 7             

(Осмаци, Зворник, Шековићи, Власеница, Братунац, Сребреница, Милићи)

* одлуку оставили врху странке

Изборна јединица 8    

(Соколац, Хан Пијесак, Источна Илиџа, Источни Стари Град, Источно Ново Сарајево, Трново РС, Пале РС, Рогатица)

Позиција: члан Предсједништва БиХ

Кандидат: Мирко Шаровић

Изборна јединица 9    

(Вишеград, Источни Мостар, Невесиње, Калиновик, Гацко, Фоча РС, Ново Горажде, Чајниче, Рудо, Берковићи, Љубиње, Билећа, Требиње)

Позиција: предсједник РС

Кандидат: неопредијељени

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана