Говедарица: Српској потребна помоћ на граници

Срна
Говедарица: Српској потребна помоћ на граници

Добој / - Предсједник СДС-а Вукота Говедарица сматра да је, када је ријеч о заштити границе БиХ, “сасвим јасно да Републици Српској, односно граници потребна помоћ”.

Коментаришући одлуку министра безбједности у Савјету министара Драгана Мектића да прихвати понуду Федералне управе полиције о испомоћи Граничној полицији на дијеловима границе у Српској, Говедарица је рекао да Влада Српске покушава од Мектића да направи, како каже, највећег непријатеља Републике Српске.

“То није тачно и не треба Мектићу ријечи извлачити из контекста, а оно што је сасвим јасно јесте да Републици Српској треба помоћ, односно граници треба помоћ”, мишљења је Говедарица.

Он је додао да су “Влада Републике Српске, њене институције, територија која се зове Република Српска и народ који живи одлике и прерогативи државности Српске и нико не може у њих да задире”.

“Ни МУП Федерације, ни било које друге државе или кантона не може и неће бити на тероторији Српске, нити има шта тамо да тражи, осим уз сагласност Владе Републике Српске уколико оцијени да је та врста помоћи потребна”, изјавио је Говедарица новинарима у Добоју.

Оперативни штаб за питање миграција у БиХ, на сједници одржаној 16. августа, прихватио је понуду Федералне управе полиције да буду испомоћ Граничној полицији БиХ на најугроженијим дијеловима границе на територији Републике Српске, иако је министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач у више наврата поновио да је, поред 80 полицијских службеника МУП-а Српске, који су тренутно ангажовани, Министарство спремно да ангажује додатне снаге Полиције Српске на заштити границе у складу са процјенама са терена и на основу званичног захтјева Граничне полиције БиХ.

Мектић је на конференцији за новинаре у Бањалуци прије два дана рекао да још не зна да ли ће полицајци из ФБиХ бити распоређени на најугроженије дијелове границе на територији Републике Српске, те да они, како тврди, неће имати ништа са надлежностима МУП-а Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана