Govedarica: Srpska nema najnižu stopu PDV-a u regionu

Srna
Govedarica: Srpska nema najnižu stopu PDV-a u regionu

Banjaluka - Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica saopštio je danas da nije tačno da je stopa PDV-a u Republici Srpskoj niža nego u regionu, pošto Srbija i Hrvatska imaju diferenciranu stopu PDV-a, prilagođenu siromašnom stanovništvu.

"Tako su u Srbiji osnovne životne namirnice, uključujući hljeb, meso, ulje, lijekove, udžbenike, računare, ogrevno drvo i gorivo, oporezovane sa 10 odsto, a u Hrvatskoj sa pet odsto. Zašto se tu ne ugledamo na Srbiju i Hrvatsku", upitao je Govedarica.


Reagujući na navode predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da bi Srpska mogla imati efikasniji sistem izgradnje auto-puteva da nije bilo oppstrukcije od SDS-a, Govedarica je izrazio čuđenje "kako se opstrukcijom može nazvati odbrana interesa građana koji su jasno stavili do znanja da ni oni ni privreda ne mogu da podnesu previsoku i vještački podignutu cijenu goriva".

"Ovo nije prvi put da se novi i veći nameti pravdaju izgradnjom auto-puta, čije cijene neprestano rastu, pa su neke dionice na kraju bile višestruko skuplje od prvobitno planiranog. To je dokaz da građani ne plaćaju ovim svoje puteve već tuđe interese i SDS namjerava da toj praksi stane u kraj. Novac se mora vratiti građanima i nameti se moraju vratiti na razuman nivo", naveo je Govedarica.

On smatra i da se ne vidi svrha "posljednjih nameta" kada tih 220 miliona KM, koliko je na ime putarina za puteve i auto-puteve "ubrano" od početka godine, "stoji zarobljeno na računima jer strateški partner SNSD-a - HDZ traži da veći procenat pripadne Federaciji BiH /FBiH/".

"Dakle, građani Republike Srpske iz svog džepa treba da povezuju Hrvate iz Srednje Bosne sa onima u Mostaru i skraćuju put između Splita i Mostara", navodi se u saopštenju predsjednika SDS-a.

U saopštenju se podsjeća da je od 2006. godine na ime putarina za izgradnju auto-puteva Srpska dobila 470 miliona KM, plus 920 miliona KM za puteve, te da tome treba dodati milijardu KM kredita za auto-puteve.

"U istom periodu od akciza na naftu i naftne derivate dobili smo 1,8 milijardi KM. Dakle, 4,2 milijarde KM je, prema Dodiku, potrošeno za 72 kilometra auto-puta u Srpskoj. Za taj novac se moglo napraviti 300 kilometara auto-puteva", tvrdi Govedarica.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Srpska mogla imati mnogo efikasniji sistem izgradnje puteva i auto-puteva da nije bilo opstrukcije od SDS-a koji, kako je naveo, ponovo želi da napravi "neku gužvu" predlažući izmjene i dopune zakona o akcizama.

On smatra da je riječ o čistom politikantstvu bez ikakvog realnog osnova, te da je sve što je SDS uradio bilo pogrešno.

"Cijena goriva isključivo zavisi od kretanja na svjetskom tržištu, a takse koje je BiH uvela nisu veće, nego su manje od onih u regionu. Kod nas je PDV 17 odsto, dok je u Hrvatskoj 25 ili 26 odsto", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana