Говедарица: Радије бих био предсједник Српске

Срна
Говедарица: Радије бих био предсједник Српске

Бањалука - Предсједник СДС-а Вукота Говедарица изјавио је данас у Бањалуци да би радије био предсједник Републике Српске, него српски члан Предсједништва БиХ, али да ће о свему одлучити Главни одбор странке.

"На позицији српског члана Предсједништва БиХ требало би да буде неко ко је у овом тренутку искуснији од мене", рекао је Говедарица новинарима и навео да би, уколико би постао предсједник Српске, поднио оставку на функцију предсједника СДС-а.

Уколико Главни одбор СДС-а одлучи да иде са његовом кандидатуром, Говедарица је истакао да жели да побиједи на изборима и да буде предсједник свих грађана,

Он је навео да су, уз њега, позната имена кандидата СДС-а за највише функције /Мићо Мићић, Мирко Шаровић/ и да они који мисле да ће бити неких подјела у СДС-у то неће доживјети.

"У суботу, 24. фебруара у Бањалуци биће одржана сједница Главног одбора СДС-а. Заједничким санагама донијећемо одлуку, јер у СДС-у постоји демократски амбијент, на шта сам поносан", додао је Говедарица.

Коментаришући иницијативу посланика СДП-а Дениса Бећировића у Представничком дому парламента БиХ којом овај дом позива надлежна тијела Херцеговачко-неретванског кантона, Кантона 10, Западнохерцеговачког кантона и Посавског кантона да, најкасније у року од 30 дана, измијене и допуне уставе наведених кантона с циљем обезбјеђења уставне равноправности Срба, Говедарица је рекао да је добро што је иницијатива подржана, али да је политички трагично што СНСД и Сташа Кошарац нису имали осјећај за Србе у Федерацији БиХ /ФБиХ/.

Он је навео да је недопустиво да Срби у појединим кантонима у ФБиХ немају право на матерњи језик и ћирилицу, као и на културу и симболе.

"Оваква политика СНСД-а и ХДЗ-а БиХ није добра и требало би одговорити на питање шта веже ове двије партије. Потребено је да градимо равноправност свих у овој земљи, али не можемо да прихватимо да је потребна Хрватима, а не и Србима у ФБиХ", каже Говедарица.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ подржао је јуче иницијативу Дениса Бећировића из СДП-а којом се позивају надлежни органи Херцеговачко-неретванског, Ливањског, Западнохерцеговачког и Посавског кантона да најкасније у року од 30 дана од дана њеног усвајања у Представничком дому, измијене и допуне своје уставе с циљем обезбјеђења уставне равноправности Срба.

Иницијативом се тражи и да се у уставима кантона, у којима то до сада није учињено, прецизира и обезбиједи уставна равноправност српског и "босанског" језика, те ћирилице и латинице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана