Говедарица: Отимање територије Српске - посљедица ранијих одлука

Глас Српске
Говедарица: Отимање територије Српске - посљедица ранијих одлука

Бањалука - Предсједник Српске демократске странке /СДС/ Вукота Говедарица оцијенио је за Срну да одлука Уставног суда БиХ да одбије апелацију Републике Српске у вези са војним објектом "Велики Жеп" код Хан Пијеска, представља отимање територије Српске, али и, нажалост, посљедицу ранијих одлука.

"Својевремено је, у периоду од 2006. до 2010. године, у мандату Предсједништва БиХ које су чинили Небојша Радмановић, Харис Силајџић и Жељко Комшић, донесена одлука којом се дефинише Акциони план за приступање НАТО /МАП/", навео је Говедарица и додао да то значи да је БиХ тада јасно донијела смјернице да буде чланица Алијансе, односно да је поднијела захтјев за приступање.


Он каже да су тада, "Радмановић, односно Милорад Додик и СНСД, знали шта су услови и какве ће посљедице" Српска сносити због доношења таквих одлука.

"У то вријеме народ апсолутно није ништа знао о томе, али данас имамо прилику да видимо шта то значи", истакао је Говедарица.

Он тврди да ниједан потез актуелног Савјета министара БиХ и Предсједништва БиХ није проузроковао овакву одлуку, па је самим тим некоректно да било ко из Републике Српске, макар и њен предсједник за то оптужује поједине институције, односно члана Предсједништва БиХ Младена Иванића.

Говедарица истиче да Апелационо вијеће Суда БиХ, за које сви кажу "да очигледно има политичку ноту", јесте легитимизовано у вези са начином подношења апелација.

"Тражили сте – гледајте! Само, нимало није коректно оптуживати некога за постојеће стање, имајући у виду шта се све десило и да је све значајне одлуке донио СНСД, посредством својих људи на функцијама у институцијама БиХ", рекао је Говедарица.

Он је навео да од 2000. године Република Српска губи своју територију, и то за вријеме када је на власти Милорад Додик, те да је "изгубљено Брчко, територија Поточара, а сада, одбацивањем апелације, и територија на подручју Хан Пијеска".

Уставни суд БиХ одбио је као неосновану апелацију Републике Српске поднесену против пресуда Суда БиХ, којима је наређено да војни објекат "Велики Жеп" на Хан Пијеску буде укњижен на БиХ.

Пресудама Суда БиХ које су донесене 2015. и прошле године, Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове обавезна је да укњижи на БиХ објекат и земљиште површине 11.474 метара квадратних на Хан Пијеску, те да над њима буду избрисана сва права Републике Српске.

Правобранилаштво Српске у апелацији коју је Уставни суд БиХ одбио 6. јула навело је да је пресудама Суда БиХ о имовини у Хан Пијеску прекршено право на правично суђење из Устава БиХ и Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана