Говедарица: Незаконит избор Јове Радукића

Срна
Говедарица: Незаконит избор Јове Радукића

Бањалука - Предсједник СДС-а Вукота Говедарица оцијенио је незаконитим избор Јове Радукића за вршиоца дужности главног ревизора Републике Српске јер, како је навео, Закон о главној служби за ревизији "не познаје вршиоца дужности главног ревизора".

"Радукић је контроверзна личност за коју се везују афере у његовом досадашњем политичком дјеловању. Радукић на ову позицију долази потпуно незаконито, а помоћник је министра финансија Републике Српске. То значи да су се испоставиле тачним наше тврдње да власт жели да постави за главног ревизора човјека који ће њима у потпуности одговарати и извршавати све њихове прохтјеве и наређења", рекао је Говедарица.


Говедарица је навео да је тим поводом упутио писмо предсједнику скупштинске Комисије за избор и именовања Радовану Вуковићу у којем је затражио одговор на питање зашто посланици из опозиције, који су били удаљени из сале, нису позвни на сједницу Комисије за коју претпоставља "да се десила ноћас иза закључаних врата".

"Питао сам Вуковића да ли је та сједница одржана и ко је предложио Радукића за вршиоца дужности главног ревизора Републике Српске", рекао је Говедарица.

Говедарица је на данашњој конференцији за новинаре у Бањалуци оцијенио и да се Народна скупштина Српске "налази у кризи", због чега би предсједник Републике Српске требало да донесе одлуку о распуштању парламента Српске и спровођењу нових избора до Нове године.

Говедарица је рекао да би предсједник Републике Српске требало да у наредним данима у складу са чланом 72 Устава Републике Српске обави консултације са предсједником Народне скупштине и премијером Републике Српске и да већ у наредној седмици донесе одлуку о томе да ли је парламент Српске "зрео" за распуштање.

Он сматра да се парламент Републике Српске налази у кризи "зато што владајуће политичке партије не желе да схвате озбиљно позив опозиције да поштују Устав, законе и остале прописе Републике Српске".

Говедарица је рекао да опозиција у оваквим околностима не жели да ради, истичући да ће учинити све да "натјера странке из владајуће колиције да раде у складу са Уставом Републике Српске и законским прописима".

Говедарица је навео и да је након јучерашње сједнице парламента Српске видљиво да је предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић изрекао мјере удаљавања опозиције из сале у складу са скупштинским пословником, јер се на његов приједлог парламент изјаснио.

"Евидентно је да на протеклој 21. сједници парламента Српске, све то Чубриловић није урадио и све што је опозиција причала протеклих 30 дана испоставило се синоћ тачно", навео је Говедарица.

Он је најавио да ће опозиција тим поводом поднијети "једну легалну иницијативу Уставном суду Републике Српске", која је већ припремљена, а за коју још чекају записник, који није дат на увид народним посланицима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана