Гориво опет поскупјело

nezavisne.com
Гориво опет поскупјело

Бањалука - Гориво на бензинским пумпама у Републици Српској поскупјело је за два до пет фенинга и ако се изузму акцизе, то је друго повећање цијена у посљедња три мјесеца, а потрошачи су сада у страху од таласа поскупљења животних намирница, јер су дистрибутери нафте кориговали цјеновнике.

“Рафинерије су подигле цијене због кретања цијена барела на свјетском тржишту. Барел нафте сада је готово 80 долара и, ако се настави раст цијене нафте на свјетском тржишту, могу се очекивати и поновна поскупљења”, рекао је Зоран Берак, секретар Групације за промет нафтом и нафтним дериватима у Привредној комори Републике Српске, додајући да је повећање цијена минимално.

Такође, наглашава да су поскупљења горива у Федерацији БиХ далеко већа те да је, мимо акциза, цијена већ једном повећана за десет фенинга и да има захтјева за поновно повећање за још толико.

У покретима потрошача у Републици Српској наглашавају да је, како кажу, преко ноћи дошло до минималног повећања цијена нафте и да је гориво у односу на почетак године поскупјело за око 30 фенинга, што ће се сасвим сигурно одразити на цијене осталих производа и услуга.

“Све иде на терет потрошача. Када су у питању цијене нафтних деривата, најгоре је што од стране државе нисмо заштићени. Дистрибутери цијене повећају преко ноћи и неке животне намирнице су већ поскупјеле, а у наредном периоду могу се очекивати још више цијене робе”, рекао је Славиша Кајкут, предсједник Удружења потрошача “Реакција”.

Мада је тешко прогнозирати, мишљења су да у наредном периоду неће доћи до драстичног повећања цијена барела нафте на свјетском тржишту и то прије свега због глобалних геополитичких односа и чињенице да Америци, али и многим другим великим земљама, не одговара виша цијена нафте, јер у том случају јача економија Русије.

Раде Шегрт, уредник портала Удружења економиста SWOT, каже да су посљедња повећања цијена на свјетском тржишту посљедица односа, прије свега, Америке и Ирана, али и криза које владају у нафтом богатим подручјима.

“Дистрибутери нафте цијене коригују навише одмах након што оне порасту на свјетском тржишту, иако имају залихе, а са друге стране, када дође до смањења тих цијена на глобалном тржишту, са корекцијом наниже чекају веома дуго”, рекао је Шегрт.

Цијена барела нафте на свјетском тржишту прошле седмице била је око 76 долара, а већ јуче је износила 80,12 долара и први пут од 25. новембра 2014. године премашила је границу од 80 долара. Посљедње повећање цијена догодило се након што су објављене статистике о залихама нафте у САД, које се већ другу недјељу заредом смањују. Постоје и размишљања да ће цијена барела на свјетском тржишту благо расти све до званичног састанка министара земаља чланица OPEC-а, који би требао да буде одржан крајем јуна. На том састанку биће познато да ли ће и послије 2018. године бити продужен Споразум о смањењу обима производње нафте, што ће сасвим сигурно утицати на цијене. Иначе, земље OPEC-а посљедњих мјесеци смањиле су производњу нафте, а са повећањем производње готово је сигурно да ће доћи до пада цијена на свјетском тржишту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана