Gordana Tadić, v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH: Uskoro tužilačke odluke u vrlo važnim predmetima

Srna foto: klix.ba
Gordana Tadić, v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH: Uskoro tužilačke odluke u vrlo važnim predmetima

Sarajevo - Vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordana Tadić najavila je danas da će u narednom periodu, nakon okončanih istraga, biti donijete tužilačke odluke u nekim vrlo bitnim predmetima organizovanog kriminala, ratnih zločina, korupcije, terorizma i drugih krivičnih djela iz nadležnosti te institucije.

Ona je podsjetila da Tužilaštvo BiH ove godine navršava 13 godina postojanja i primiče se broju od 5.000 lica optuženih za ratne zločine, organizovani kriminal, korupciju, finansijski i poreski kriminal, trgovinu ljudima, terorizam i druga krivična djela iz njihove nadležnosti.

U pogledu procesuiranja ratnih zločina, optuženo je oko 640 lica za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, a procenat osuđujućih presuda je preko 80 odsto.

U proteklih 12 godina, tužioci u Posebnom odjeljenju za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigli su optužnice u 564 predmeta protiv 1.797 optuženih lica.

Tadićeva je navela da je Sud BiH od 2004. do kraja 2015. godine, u postupcima u predmetima Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, izrekao pravosnažne osuđujuće presude za 1.139 lica.

Procenat osuđujućih presuda u predmetima u kojima postupa Tužilaštvo BiH je iznad 90 odsto, navodi se u saopštenju.

"U proteklom periodu uspješno su okončani predmeti i izrečene višedecenijske kazne zatvora u predmetima zločinačkih organizacija i mnogim drugim predmetima koji su značajno ugrožavali bezbjednost naših građana. Samo u predmetima za krivična djela pranja novca optužene su 203 osobe, a presudama Suda BiH oduzeta je nezakonita imovinska korist u iznosu od oko 10,2 miliona KM", istakla je Tadićeva.

Ona je dodala da su za neovlašteni promet opojnim drogama za četiri godine podignute optužnice protiv 248 lica, da je u samo jednom predmetu poreske utaje i finansijskog kriminala oduzeta nezakonita imovinska korist od 7,5 miliona KM, te da su za krivična djela terorizma izrečene pravosnažne presude u trajanju od oko 150 godina zatvora.

Dva mjeseca nakon stupanja na funkciju vršioca dužnosti glavnog tužioca, a uoči završetka godine, ona je rekla da je Tužilaštvo BiH institucija svih građana i da će i u narednom periodu intenzivno raditi na procesuiranju svih krivičnih djela iz svoje nadležnosti.

"Tužilaštvo BiH će svakako prihvatiti opravdane i utemeljene kritike na naš rad, ali želimo naglasiti da su svi građani pred zakonom jednaki i nećemo dozvoliti da se neki predmeti eksponiraju iz bilo kojih razloga. Uvijek smo otvoreni za konstruktivan dijalog", navela je Tadićeva.

Tadićeva je podsjetila na niz aktivnosti koje je Tužilaštvo BiH preduzelo u proteklom periodu radi obezbjeđenja svog efikasnog rada.

Ona je navela da je održala niz sastanaka sa svojim zamjenicima, tužiocima i zaposlenim u ovoj instituciji, te zaposlenima u partnerskim policijskim i bezbjednosnim agencijama radi dogovora o zajedničkoj saradnji i aktivnostima u narednom periodu.

Tadićeva je zahvalila građanima, medijima, udruženjima žrtava, nevladinim organizacijama, domaćim i međunarodnim partnerskim institucijama na podršci koju im pružaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana