Uhapšeni osumnjičeni za zločine nad Srbima

Željka Javorac
Uhapšeni osumnjičeni za zločine nad Srbima

Goražde, Banjaluka - Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH uhapsili su danas u Goraždu četiri osobe osumnjičene za ratni zločin nad sedam srpskih zarobljenika koji su ubijeni poslije zatočeništva u policijskoj stanici u Goraždu 1992. godine.

"Glas Srpske" saznaje da je riječ o bivšim pripadnicima Armije RBiH Sulji Karkelji, Muhamedu Adžemu, Senadu Haliloviću i Omeru Uglješi.

Istragu o ovim zločinima vodio je Centar javne bezbjednosti Istočno Sarajevo, a na osnovu njihovog izvještaja osumnjičeni su tokom dana ispitani u Okružnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu.

Među sedmoricom zarobljenih Srba, za čije mučenje i ubistvo se terete uhapšeni, bili su Budimir Todorović i Tioslav Radović čija su tijela pronađena u jezeru Perućac. Tijelo Ratomira Klačara pronađeno je u blizini mjesta gdje je ubijen, a zakopan je ruku vezanih bodljikavom žicom i sa lobanjom na prsima. Kao nestali i dalje se vode Boško Lasica i njegov sin Đoko, Njegoš Ćeha i Kojo Vuković.

Milja Vuković, supruga ubijenog Koje, kazala je "Glasu Srpske" da je saznanje da će neko konačno odgovarati za zločin slaba utjeha, jer još nisu pronađene kosti njenog muža.

- Više od 20 godina razmišljam da li je živ, gdje su mu kosti, ima li ih, hoću li ih ikada naći. U tim mukama odgojila sam dvoje djece. Jedno je bilo prvi razred osnovne, a drugo prvi srednje kada im je otac zarobljen. Od tada ga nikada nisu vidjeli - kazala je Vukovićeva.

Miroslav Čarapić iz Novog Goražda ispričao je "Glasu Srpske" da su on i njegova porodica u zarobljeništvu bili do marta 1996. godine i da su svjedočili zločinima nad zarobljenim Srbima.

- Krajem 1992. godine bili smo zatvoreni u zgradi policije u Goraždu. Tada su u ćeliju do naše dovedeni Srbi zarobljeni na brdu Trovrh kod Goražda. Zarobljenike su najprije odveli u logor "Silos" u Kopačima, gdje su bili nekoliko dana. Tu je ubijen Ratomir Klačar, a preostali zarobljeni Srbi su prebačeni u zgradu MUP-a u Goraždu. Bili su u ćeliji do naše. Zadržani su sedam dana, mučili su ih i tukli, a jednog jutra su odvedeni - rekao je Čarapić.

Preživjeli srpski logoraši iz logora u zgradi policije u Goraždu kažu da su ih noćima mučili. Kažu da se zna ko je naredio ubijanje i ko je upravljao kamionom kada su tijela odvezena i bačena u Drinu.

- Na području opštine Goražde u proteklom ratu ubijeno je nekoliko stotina civila, a mnogi od njih su prošli kroz logore. Meho Drljević je bio glavni egzekutor, to je jedan od naših komšija, poznanika iz Kopača - rekao je član Regionalnog udruženja logoraša "Višegrad" Veljo Lasica, kome je pobijena rodbina sa Trovrha.

Njego Nešković je radio na relejnoj stanici na Trovrhu. Prisjeća se kako je izgledao kobni avgustovski dan kada su njegove kolege pale u ruke Armije RBiH.

- Bili smo raspoređeni u dvije grupe. Nisam vjerovao pripadnicima Armije RBiH kada su nam ponudili da se predamo i garantovali da nam ništa neće biti i da će nas razmijeniti. Sa još šest ljudi sam napustio Trovrh, a ostatak grupe u kojoj je bio i Boško Lasica je povjerovao u obećanje. Predali su se i nažalost niko nije preživio - prisjeća se Nešković.

Mitrović

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović rekao je "Glasu Srpske" da hapšenje četvorice osumnjičenih za zločine nad Srbima ohrabruje da će nerasvijetljeni zločini nad Srbima biti procesuirani.

- Ovo hapšenje daje nadu da će poslije skoro 20 godina napokon doći do utvrđivanja i procesuiranja zločina nad srpskim narodom - rekao je Mitrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana