Goran Petronijević, član pravnog tima Radovana Karadžića: Haški tribunal se raspada

Veljko Zeljković
Goran Petronijević, član pravnog tima Radovana Karadžića: Haški tribunal se raspada

Interes međunarodne javnosti, a posebno SAD, za rad Haškog tribunala je naglo opao, tvrdi član pravnog tima Radovana Karadžića, Goran Petronijević.

Sudija Teodor Meron, predsjedavajući Žalbenog vijeća u slučaju ratnog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, povukao se iz ovog vijeća nakon što je Karadžićeva odbrana Mehanizmu za međunarodne tribunale podnijela zahtjev za njegovu smjenu. Meronova odluka uslijedila je nedugo nakon što su on i još dvoje sudija smijenjeni iz Žalbenog vijeća u slučaju ratnog komandanta Vojske Republike Srpske i Karadžićevog bliskog saradnika, Ratka Mladića, zbog, kako je u odluci mehanizma navedeno, pristrasnosti.

U intervjuu za “Glas Srpske” Petronijević otkriva pozadinu ovih ostavki i smjena u Haškom tribunalu, kako bi se one mogle odraziti na žalbene zahtjeve, ali i da li Karadžić prati političku situaciju u Republici Srpskoj.

GLAS: Kako komentarišete odluku o povlačenju sudije Teodora Merona?

PETRONIJEVIĆ: Teodoru Meronu je voda ušla u uši. Konačno je đavo došao po svoje. Haški tribunal se konačno raspada. Interes međunarodne javnosti, a posebno SAD, za rad ove pravosudne institucije je naglo opao. Ovo što se sada događa su logične posljedice svih tih dešavanja. Meron je pokušao da napravi jedan pravni “marifetluk”, da nakon što podnese ostavku, on odluči ko će ga na tom mestu naslediti. To je bilo nedopustivo. Ukoliko on nije bio podoban da sudi u slučaju generala Ratka Mladića, trebalo je da bude izuzet i iz slučaja “Karadžić”. Meron verovatno ne može da se pomiri s tim da je njegovo vreme prošlo. Da je prošlo vreme kada su se sudska veća i njihove odluke krojile i donosile u američkoj ambasadi u Hagu.

GLAS: Mislite li da se ovo povlačenje može odraziti i na pozitivan ishod žalbi?

PETRONIJEVIĆ: Teško je reći. Jedino što je u ovom trenutku sigurno jeste - da više ništa nije isto kao prije. Bilo koji sudija da dođe umesto Teodora Merona i umesto ovog gospodina Portugalca, koga je on pokušao imenovati umesto sebe, biće mnogo bolji. Bar nas neće mrzeti.

GLAS: Kada ste se posljednji put vidjeli ili čuli sa Karadžićem te kako on komentariše ovakav razvoj situacije?

PETRONIJEVIĆ: Čuli smo se neposredno pre svih ovih događanja. Ovo je nešto što smo mi i predvideli da će se desiti jer smo znali da, kada podnesemo zahtev za izuzećem, Meronu neće biti dobro.

GLAS: Kako Karadžić psihički, ali i fizički, podnosi boravak u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala?

PETRONIJEVIĆ: Prema onome kako on zvuči i izgleda, uveren sam da je on psihofizički dobro, mada imam stalnu strepnju od svega onoga što se u proteklom periodu dešavalo u Hagu. On je i dalje pun entuzijazma. Sve ovo proteklo vreme on je mnogo radio. To mu je bio pokretački mehanizam. Ono što ga najviše muči, a i čime je najviše opsjednut, jeste to što Haški tribunal piše iskonstruisanu i lažnu istoriju ovih prostora. Karadžić se svim silama trudi da to promeni.

Uhapšena 92 Indonežanina

Šta je Karadžiću važno...

GLAS: Da li Karadžić ima prilike da prati politička dešavanja u Republici Srpskoj?

PETRONIJEVIĆ: Na tu temu nikada nismo otvoreno pričali. On prati sve što se dešava, ali izbegava da pred drugima bilo šta komentariše. Nikada nije otkrivao svoj stav, niti ikoga favorizovao ili kudio. Njegovo jedino mišljenje jeste da su u Republici Srpskoj važni samo oni koji su poginuli za nju. Da je važna samo ona i njen opstanak. To je jedino o čemu on razmišlja i govori. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana