Горан Петронијевић, члан правног тима Радована Караџића: Хашки трибунал се распада

Вељко Зељковић
Горан Петронијевић, члан правног тима Радована Караџића: Хашки трибунал се распада

Интерес међународне јавности, а посебно САД, за рад Хашког трибунала је нагло опао, тврди члан правног тима Радована Караџића, Горан Петронијевић.

Судија Теодор Мерон, предсједавајући Жалбеног вијећа у случају ратног предсједника Републике Српске Радована Караџића, повукао се из овог вијећа након што је Караџићева одбрана Механизму за међународне трибунале поднијела захтјев за његову смјену. Меронова одлука услиједила је недуго након што су он и још двоје судија смијењени из Жалбеног вијећа у случају ратног команданта Војске Републике Српске и Караџићевог блиског сарадника, Ратка Младића, због, како је у одлуци механизма наведено, пристрасности.

У интервјуу за “Глас Српске” Петронијевић открива позадину ових оставки и смјена у Хашком трибуналу, како би се оне могле одразити на жалбене захтјеве, али и да ли Караџић прати политичку ситуацију у Републици Српској.

ГЛАС: Како коментаришете одлуку о повлачењу судије Теодора Мерона?

ПЕТРОНИЈЕВИЋ: Теодору Мерону је вода ушла у уши. Коначно је ђаво дошао по своје. Хашки трибунал се коначно распада. Интерес међународне јавности, а посебно САД, за рад ове правосудне институције је нагло опао. Ово што се сада догађа су логичне посљедице свих тих дешавања. Мерон је покушао да направи један правни “марифетлук”, да након што поднесе оставку, он одлучи ко ће га на том месту наследити. То је било недопустиво. Уколико он није био подобан да суди у случају генерала Ратка Младића, требало је да буде изузет и из случаја “Караџић”. Мерон вероватно не може да се помири с тим да је његово време прошло. Да је прошло време када су се судска већа и њихове одлуке кројиле и доносиле у америчкој амбасади у Хагу.

ГЛАС: Мислите ли да се ово повлачење може одразити и на позитиван исход жалби?

ПЕТРОНИЈЕВИЋ: Тешко је рећи. Једино што је у овом тренутку сигурно јесте - да више ништа није исто као прије. Било који судија да дође уместо Теодора Мерона и уместо овог господина Португалца, кога је он покушао именовати уместо себе, биће много бољи. Бар нас неће мрзети.

ГЛАС: Када сте се посљедњи пут видјели или чули са Караџићем те како он коментарише овакав развој ситуације?

ПЕТРОНИЈЕВИЋ: Чули смо се непосредно пре свих ових догађања. Ово је нешто што смо ми и предвидели да ће се десити јер смо знали да, када поднесемо захтев за изузећем, Мерону неће бити добро.

ГЛАС: Како Караџић психички, али и физички, подноси боравак у притворској јединици Хашког трибунала?

ПЕТРОНИЈЕВИЋ: Према ономе како он звучи и изгледа, уверен сам да је он психофизички добро, мада имам сталну стрепњу од свега онога што се у протеклом периоду дешавало у Хагу. Он је и даље пун ентузијазма. Све ово протекло време он је много радио. То му је био покретачки механизам. Оно што га највише мучи, а и чиме је највише опсједнут, јесте то што Хашки трибунал пише исконструисану и лажну историју ових простора. Караџић се свим силама труди да то промени.

Ухапшена 92 Индонежанина

Шта је Караџићу важно...

ГЛАС: Да ли Караџић има прилике да прати политичка дешавања у Републици Српској?

ПЕТРОНИЈЕВИЋ: На ту тему никада нисмо отворено причали. Он прати све што се дешава, али избегава да пред другима било шта коментарише. Никада није откривао свој став, нити икога фаворизовао или кудио. Његово једино мишљење јесте да су у Републици Српској важни само они који су погинули за њу. Да је важна само она и њен опстанак. То је једино о чему он размишља и говори. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана