Горан Петронијевић: Суд покушао да задовољи хистерију у Сарајеву

Срна
Горан Петронијевић: Суд покушао да задовољи хистерију у Сарајеву

Београд - Резултат жалбе на хашку пресуду, којом је први предсједник Републике Српске Радован Караџић осуђен на доживотни затвор, може да буде само враћање на првобитну казну од 40 година, али одбрана очекује да ће ревизија довести до другачијег сагледавања појединих најважнијих тачака оптужнице, каже адвокат Горан Петронијевић.

Он је истакао да је другостепена пресуда чињенично мање оптерећујућа за Караџића, али да је њом повећана првобитна казна од 40 година затвора, чиме је прекршена судска пракса.

- То је разлог за жалбу, а њен резултат може бити само враћање на 40 година, ништа више од тога. Али, зато ће ревизија коју ћемо припремати садржати нови број квалитетних доказа које је од нас прикривало тужилаштво, а које нисмо могли да употребимо у току поступка - рекао је Петронијевић за ТВ Пинк.

Када је ријеч о понашању појединих бошњачких организација испред суда у Хагу, Петронијевић каже да је све то постало “хашки туризам”.

- То су целе организације које долазе у Хаг и улазе у суд и та врста понашања унапред је испланирана сценографија, како би били оправдани унапред купљене карте и смештај у хотелима - рекао је Петронијевић.

Он је навео да је лоша ствар у пресуди Караџићу то што је суд покушао да задовољи хистерију у Сарајеву и веома је цинично преиначење казне са 40 на доживотни затвор човјеку који има 73 године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана