Горан Петронијевић: Разбијене оптужбе против Караџића

Ведрана Кулага
Горан Петронијевић: Разбијене оптужбе против Караџића

Одбрана је потпуно разбила поједине тачке оптужнице против Радована Караџића, а добар део у великој мери оспорила. Ако судско веће буде мерило тежину и јачину доказа, повезаности свега што смо изнели током суђења, у великој смо предности и можемо мирно да чекамо одлуку.

Рекао је то "Гласу Српске" члан тима одбране првог предсједника РС Радована Караџића пред Хашким трибуналом Горан Петронијевић поводом завршетка главног претреса.

* ГЛАС: Најављено је да би Хашки трибунал могао одлуку донијети у октобру 2015. године. Каква су Ваша очекивања?

ПЕТРОНИЈЕВИЋ: Судско веће ће донети одлуку након што буде прегледана сва документација и докази које су предочили одбрана и тужилаштво. Не можемо тачно прогнозирати када ће то да буде, али мислимо да неће бити донесена за мање од годину. Потпуно смо мирни и ако судско веће буде мерило тежину и јачину доказа и повезаности у великој смо предности. Ако се буде одлучивало, као што је то до сада било у Хашком трибуналу у великом броју случајева, на основу политичких и других притисака, то је друга прича у којој нико не може да предвиди исход.

* ГЛАС: Како оцјењујете завршне ријечи?

ПЕТРОНИЈЕВИЋ: Све је протекло према плану. Фактички најважнији део одбране је завршни поднесак. То је образложено на више од 1.000 страна са десетинама хиљада фуснота, обележен је и образложен став одбране по питањима оптужнице и коментар на доказе. То је најважнија ствар коју ће следити судско веће. Сама завршна реч није толико важна у односу на поднесак који је дат. У поднеску је анализиран читав процес, доказ по доказ, јер је изнесено више од 11.000 доказа.

 

Комплетан интервју прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана