Горан Маричић, в.д. директора Пореске управе Републике Српске: Зауставили смо гомилање пореског дуга

Дарко Момић
Горан Маричић, в.д. директора Пореске управе Републике Српске: Зауставили смо гомилање пореског дуга

Пореска управа Републике Српске у будућем периоду жели да настави свој развојни пут, а то је да постане модерна институција која ће обезбиједити лакше и праведније услове пословања за све пореске обвезнике, бољи квалитет услуга, модеран информациони систем и ефикасну организациону структуру са мотивисаним, образованим и задовољним кадровима, поручује у интервјуу за “Глас Српске” в.д. директора Пореске управе Републике Српске Горан Маричић.

- Пореска управа Републике Српске је у 2018. години на рачун јавних прихода РС прикупила укупно 2,440 милијарди марака, што представља рекордну наплату јавних прихода од оснивања ПУРС-а 2002. године. Дакле, задржан је позитиван тренд у наплати јавних прихода, што је резултат прије свега теренских контрола и редовне наплате, али и даљег јачања услуга пореским обвезницима и модернизације пословања - каже Маричић.

ГЛАС: Колико је ефикасности допринијело увођење новог интегрисаног информационог система?

МАРИЧИЋ: Имплементацијом новог интегрисаног информационог система омогућено нам је аутоматско издавање опомена, као и израда рјешења принудне наплате, што је имало позитиван ефекат, јер је наплата јавних прихода у прошлој години већа за четири одсто у односу на 2017. годину и наплаћено је 87,3 милиона марака више. Очекујем да ћемо у овој години наставити позитиван тренд, без обзира на то што је измјенама Закона о порезу на доходак у прошлој години повећан неопорезиви дио плате на 500 КМ, чиме се Влада РС одрекла дијела прихода по том основу у корист радника у РС

ГЛАС: Гомилање дугова пореских обвезника било је један од проблема у раду ПУРС, да ли је то заустављено?

МАРИЧИЋ: Свакако. Интегрисани информациони систем више не дозвољава да се гомилају дуговања пореског обвезника, јер они сада константно добијају обавјештења у виду опомена, тако да ће у овој години бити врло мали број оних који ће нагомилати дугове које је онда касније тешко наплатити. Према посљедњим званичним подацима, стање доспјелог, а неизмиреног дуга на дан 30. јуна 2018. године износи 1,171 милијарду КМ. Важно је нагласити да је увођењем новог интегрисаног информационог система од прошле године омогућено аутоматско креирање опомена и за подношење пореских пријава, за шта до сада није постојала могућност. Ово је свакако још један важан корак у процесу аутоматизације, али и још један начин да све пореске обвезнике доведемо у равноправан положај.

ГЛАС: Какви су резултати теренских и контрола издавања фискалних рачуна?

МАРИЧИЋ: У прошлој години су извршене укупно 3.454 редовне теренске и канцеларијске контроле, у којима је новоутврђена обавеза износила 24,8 милиона КМ. Исто тако, ПУРС је у 2018. години надлежним тужилаштвима у РС доставио 26 извјештаја против пореских обвезника због основа сумње да су оштетили буџет РС у износу од 3,2 милиона марака. Поред тога, наши инспектори су у прошлој години извршили укупно 3.625 контрола издавања фискалних рачуна и издали 1.549 прекршајних налога на укупан износ казне од 1.109.750 КМ. Истовремено, инспектори су за 517 пореских обвезника изрекли мјеру привремене забране обављања дјелатности у трајању од 15 дана због неиздавања фискалних рачуна.

Затварање кафића

ГЛАС: Мјера затварања угоститељских објеката на 15 дана због неиздавања фискалних рачуна није превише популарна, а чини се ни сврсисходна. Да ли ће ту бити измјена?

МАРИЧИЋ: У току су заједничке активности ПУРС-а, ресорног министарства и Владе РС на одређеним измјенама пореског законодавства. Један од приједлога је да се пореским обвезницима омогући да у року од, рецимо, 48 часова плате казну која им је изречена због неиздавања фискалних рачуна и да им, уколико то ураде, онда неће бити изрицана мјера забране обављања дјелатности у трајању од 15 дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана