Голић: Заказала реакција институција БиХ

Срна
Голић: Заказала реакција институција БиХ

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић сматра да је заказало реаговање институција БиХ да осујете намјеру Хрватске да одлаже радиоактивни отпад уз границу са БиХ, осносно Српском, иако су, како је истакла, на то обавезане усвојеним документима у парламенту БиХ и резолуцијама.

“Ко зна какав је будући план Хрватске, можда одлагалиште радиоактивног отпада на Трговској гори касније прерасте у одлагалиште нуклеарног отпада јер је чињеница да Хрватска до 2023. године мора преузети половину отпада из Нуклеарне електране жКршкож”, рекла је Голићева Срни. 

Она је нагласила да Српска неће одустати од борбе, те додала да очекује да ће, када се конституишу заједничке институције БиХ, представници СНСД-а имати далеко активнију улогу у превазилажењу овог проблема. 

“Наш циљ је да се на то стави тачка и да Хрватска нађе одлагалиште дубље на својој територији, а не на граници са сусједима јер то нема нигдје у свијету”, нагласила је Голићева. 

Према њеним ријечима, највише посљедица имало би око 230.000 људи, колико их живи у сливу ријеке Уне. 

“Разумијем бојазан тих људи, али и свих нас из Републике Српске и заиста је недопустиво да Хрватска складишти радиоактивни отпад на граници са сусједном земљом”, упозорила је Голићева. 

Она је навела да подаци показују на то да локација на Трговској гори уопште није безбједна за одлагање отпада јер је то трусно подручје, испреплетено воденим токовима, који се директно уливају у ријеку Уну и то, како је навела, може имати далекосежне посљедице. 

Голићева је додала да је ресорно министарство сазнало из медија да Хрватска поново нешто ради када је ријеч о одлагању отпада на локалитету Трговска гора. 

“То се понавља као што је било и у новембру прошле године када смо са портала сазнали да су усвојили национални план у којем је речено да је Трговска гора потенцијална локација за одлагање радиоактивног отпада, те да ће они приступити спровођењу израде студије утицаја на животну средину”, подсјетила је Голићева. 

Она је истакла да су БиХ и Република Српска усвојили и ратификовали Еспо конвенцију која подразумијева да погођене земље морају бити активно укључене у комплетан процес. 

“Неколико година се боримо са Хрватском у вези са локацијом за одлагање радиоактивног отпада и већ смо упутили захтјев властима те земље и тражимо писану информацију управо о њиховим активностима када је ријеч о овом питању”, навела је она. 

Голићева је рекла да су се властима у Хрватској обраћали много пута, стављали примједбе на њихов национални план, међутим, никада нису добили званичан одговор, што је, како је нагласила, “чисто игнорантска политика према нашим властима”. 

“Оно што смо прочитали на њиховим порталима, а то је једино сазнање, јесте да ниједна примједба Републике Српске када је ријеч о националном плану, није прихваћена и да су све окарактерисне као неадекватне”, навела је она. 

Голићева је за сутра у Бањалуци најавила састанак са руководством општине Нови Град у вези са овим питањем. 

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача раније је рекао Срни да ова општина неће престати да се бори против одлагања радиоактивног отпада на локацији Черкезовац на подручју хрватске општине Двор, на самој граници са БиХ, те навео да, уколико се не може постићи задовољавајући договор са Хрватском, треба затражити међународну арбитражу. 

Он је додао да су након сазнања о посљедњим дешавањима, упутили писани захтјев за састанак са министром за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренком Голић како би договорили заједничке поступке. 

Хрватски медији објавили су да је Влада Хрватске почела припреме за почетак одлагања радиоактивног отпада из нуклеарне електране Кршко у напуштеној касарни Черкезовац на Трговској гори, у непосредној близини границе са БиХ, односно Републиком Српском. 

Објављено је да је 24. јануара у Министарству одбране одржан састанак због примопредаје војног складишта Черкезовац Министарству заштите животне средине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана