Golić: Dogovoreno 850.000 dolara za ispunjavanje obaveza BiH

Glas Srpske
Golić: Dogovoreno 850.000 dolara za ispunjavanje obaveza BiH

Banjaluka - Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je da je dogovoreno 850.000 dolara za izradu četvrtog nacionalnog izvještaja i trećeg dvogodišnjeg izvještaja o emisiji gasova sa efektom staklene bašte s ciljem ispunjavanja obaveza koje BiH ima kao potpisnica Okvirne konvencije UN o klimatskim promjenama CO 23.


Golićeva, koja u Bonu prisustvuje Konferenciji zemalja članica Okvirne konvencije UN o klimatskim promjenama, rekla je da su uporedo sa ovim aktivnostima u toku intenzivni razgovori s ciljem pripreme drugog dokumenta koji se odnosi na nacionalno utvrđene doprinose u skladu sa Pariškim sporazumom o klimatskim promjenama, koji bi trebalo da bude završen u oktobru naredne godine.

„Napominjem da smo u fazi pregovora za obezbjeđenje 2,6 miliona dolara za izradu sektorskih strategija adaptacije na klimatske promjene i nadamo se da će sredstva biti odobrena i operativna do kraja 2018. godine“, navela je Golićeva.

Delegacija BiH je u Bonu imala i niz bilateralnih sastanaka sa delegacijama iz regiona jugoistočne Evrope, UN agencija i ministrima iz istočnoevropskih zemalja, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Golićeva, kao kontakt osoba za Okvirnu konvenciju UN o klimatskim promjenama, predvodi delegaciju BiH na ovom najznačajnijem svjetskom skupu posvećenom klimatskim promjenama.

Konferencija stranaka Okvirne konvencije UN o klimatskim promjenama održava se od 6. novembra do danas s ciljem sprečavanja globalnog zagrijavanja kroz smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu usljed ljudskog djelovanja.

Skupu prisustvuje 22.000 delegata iz 195 zemalja svijeta - predstavnika vlada, privatnog sektora, civilnog društva, aktivista i medija, koji diskutuju o najznačajnijim pitanjima u vezi sa klimatskim promjenama, u kontekstu primjene Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana