Голић: Договорено 850.000 долара за испуњавање обавеза БиХ

Глас Српске
Голић: Договорено 850.000 долара за испуњавање обавеза БиХ

Бањалука - Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић изјавила је да је договорено 850.000 долара за израду четвртог националног извјештаја и трећег двогодишњег извјештаја о емисији гасова са ефектом стаклене баште с циљем испуњавања обавеза које БиХ има као потписница Оквирне конвенције УН о климатским промјенама CO 23.


Голићева, која у Бону присуствује Конференцији земаља чланица Оквирне конвенције УН о климатским промјенама, рекла је да су упоредо са овим активностима у току интензивни разговори с циљем припреме другог документа који се односи на национално утврђене доприносе у складу са Паришким споразумом о климатским промјенама, који би требало да буде завршен у октобру наредне године.

„Напомињем да смо у фази преговора за обезбјеђење 2,6 милиона долара за израду секторских стратегија адаптације на климатске промјене и надамо се да ће средства бити одобрена и оперативна до краја 2018. године“, навела је Голићева.

Делегација БиХ је у Бону имала и низ билатералних састанака са делегацијама из региона југоисточне Европе, УН агенција и министрима из источноевропских земаља, саопштено је из ресорног министарства.

Голићева, као контакт особа за Оквирну конвенцију УН о климатским промјенама, предводи делегацију БиХ на овом најзначајнијем свјетском скупу посвећеном климатским промјенама.

Конференција странака Оквирне конвенције УН о климатским промјенама одржава се од 6. новембра до данас с циљем спречавања глобалног загријавања кроз смањење негативних утицаја на животну средину усљед људског дјеловања.

Скупу присуствује 22.000 делегата из 195 земаља свијета - представника влада, приватног сектора, цивилног друштва, активиста и медија, који дискутују о најзначајнијим питањима у вези са климатским промјенама, у контексту примјене Паришког споразума о климатским промјенама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана