Gojković sa Židanom i Radmanovićem:Dobri odnosi sa Slovenijom i BiH

Tanjug
Gojković sa Židanom i Radmanovićem:Dobri odnosi sa Slovenijom i BiH

Budva/Beograd - Odnosi Srbije i Slovenije su u stalnom usponu, a Srbija snažno podržava razvoj odnosa i sa BiH, poručila je predsjednica Narodne skupštine Maja Gojković na odvojenim sastancima s predsjednikom Državnog zbora Slovenije Dejanom Židanom i zamjenikom predsjedavajućeg Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nebojšom Radmanovićem u Budvi, gdje boravi u okviru održavanja 16. Konferencije predsjednika parlamenata Jadransko-jonske inicijative.

Kako se navodi u saopštenju iz Skupštine Srbije, Gojkovićeva i Židan su ukazali da postoji dinamična saradnja Srbije i Slovenije i intenzivni kontakti, i istakli značaj redovnih susreta i na parlamentarnom nivou.

Naglasili su značaj nedavno potpisanog Memoranduma o saradnji Skupštine Srbije i Državnog zbora Slovenije.

Time je, kako su naveli, parlamentarna saradnja dobila novi, institucionalizovan oblik i otvoren dodatan prostor za saradnju u procesu evropskih integracija Srbije, kao i na nivou radnih tijela i poslaničkih grupa prijateljstva.

Gojkovićeva je napomenula da ima prostora za unapređenje saradnje odbora kako za spoljne poslove i evropske integracije, tako i u oblasti poljoprivrede, kulture, obrazovanja, sporta, životne sredine, turizma.

Takođe, istakla je da je Memorandumom o saradnji otvorena mogućnost za intenzivniju saradnju delegacija dva parlamenta u okviru međunarodnih parlamentarnih organizacija.

Predsjednica Skupštine Srbije je na sastanku sa zamjenikom predsjedavajućeg Parlamentarne skupštine BiH Nebojšom Radmanovićem istakla da Srbija snažno podržava razvoj odnosa sa BiH kao jednim od ključnih partnera u regionu, kao i da je za Srbiju izuzetno značajna politička stabilnost BiH i njen ekonomski razvoj. Radmanović je istakao da je saradnja sa Srbijom, kao garantom Dejtonskog sporazuma, veoma značajna i dodao da parlamentarna saradnja zauzima važno mjesto u ukupnim odnosima.

Dvoje zvaničnika su naglasili da je dosadašnja međuparlamentarna saradnja dobra i da se odvija na svim nivoima, te da postoji značajan prostor za unapređenje saradnje.

Istakli su da će se sa daljim intenziviranjem saradnje nastaviti nakon završetka procesa konstituisanja Parlamentarne skupštine BiH, Gojkovićeva i Radmanović su ukazali i na uzajamnu podršku u procesu evropskih integracija, kao i nastavak tog puta i pored izazova u EU.

Govoreći o zastoju dijaloga s Prištinom, Gojkovićeva je rekla da uvođenje taksi na robu iz centralne Srbije i BiH od strane Prištine predstavlja kršenje pravila slobodne trgovine i odredaba CEFTA sporazuma i podvukla da je neophodno ukidanje tih taksi kao anticivilizacijskih mjera.

Ukazala je i na poteze Prištine kojim radikalizuje odnose s Beogradom, kao što je nedavno usvajanje Platforme i odluka o formiranju oružanih snaga tzv. Kosova i podsjetila da Priština još uvijek nije formirala Zajednicu srpskih opština.

Maja Gojković je pozvala delegacije Državnog zbora Slovenije i Parlamentarne skupštine BiH da učestvuju na 141. skupštini IPU u oktobru u Beogradu, dodaje se u saopštenju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana