Гојко Васић: Откривено 14.000 лажних пребивалишта

Горан Обрадовић
Гојко Васић: Откривено 14.000 лажних пребивалишта

Бањалука - Министарство унутрашњих послова РС открило је током 2012. и 2013. године око 14.000 случајева лажно пријављених мјеста пребивалишта, рекао је "Гласу Српске" директор Полиције РС Гојко Васић.

Он је истакао да је МУП имао око 14.000 случајева гдје се није могло уручити неко рјешење зато што је адреса била лажна.

- Даване су адресе на објекте у којима нико не станује, као што су пословни објекти, сједишта фирми и општина, вјерски објекти и слично - истакао је Васић.

Он је додао да се може само замислити колики би број лажних пријава пребивалишта био када би кренула опсежна провјера.

- Овим имамо 14.000 могућих извршиоца прекршаја или кривичних дјела који постају недоступни за систем. Имамо и хиљаде пореских обавезника који избјегавају плаћање пореза и праве штете буџету, јер имају фиктивне фирме само зато што су могли да се пријаве на лажне адресе - истакао је Васић.

Према његовим ријечима, провјеру колико је људи пријављено на објекте на који се у ствари не би могли пријавити могла би да уради и Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ (IDEEA).

- Могли би задати одређене адресе на којима људи не живе и добити конкретне податке, али не може се направити свеобухватна анализа за читаву БиХ, јер би се онда тачно морало знати колико има стамбених јединица, који су бројеви на тим стамбеним објектима и слично - рекао је Васић.

 

Опширније прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана