Godišnjica ubistva rezervista u Velikom parku u Sarajevu: Ni pravde ni posmrtnih ostataka

Željka Domazet
Godišnjica ubistva rezervista u Velikom parku u Sarajevu: Ni pravde ni posmrtnih ostataka

Sarajevo - Porodice osam ubijenih pripadnika rezervnog sastava JNA iz grupe “Transporter” u Velikom parku u Sarajevu 1992. godine već 27 godina čekaju da pronađu posmrtne ostatke svojih najmilijih i da ih dostojno sahrane.

Od osam zvjerski ubijenih, pronađene su kosti samo jednog rezerviste, a od jednog samo šaka, dok se za ostacima ostalih još traga. Porodice ne vjeruju da će biti donesena pravedna presuda u procesu koji Su­d BiH vodi protiv bivšeg komandanta Specijalne jedinice MUP-a takozvane BiH Dragana Vikića, ministra unutrašnjih poslova takozvane BiH Jusufa Pušine te Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića.

Nevenka Đokanović, supruga ubijenog Stevana Đokanovića, koja je juče na mjestu ubistva njenog muža i njegovih kolega sa kćerkom Sanjom i članovima porodica ostalih ubijenih položila vijenac, kaže da se ne nada da će suđenje donijeti pravdu.

- Porodice imaju saznanja da je u tome učestvovao Dragan Vikić. Govori se da ih je ubio Nedžad Herenda, ali niko ne traži njegovo izručenje iz Holandije. Nije Holandija na Marsu. Bojim se da ne nađu nekoga ko je najmanje kriv da bude “žrtveno jagnje” i da oni koji su naredili i koji su ih pobili budu oslobođeni - naglasila je Đokanovićeva.

Prema njenim riječima, mnogi članovi porodica pobijenih su pomrli, a da nisu saznali potpunu sudbinu njihovih najmilijih.

- Sa nama je prošle godine bila Staka Vukmanović koja je umrla prije dva mjeseca i nije doživjela da sazna sudbinu njenog supruga. Dok se dođe do pravde, mi ćemo svi pomrijeti, ali će ostati naša djeca koja će, nadam se, saznati istinu. Od osam ubijenih vojnika, do sada pronađena su tijela dvojice. Samo je sahranjen Nedeljko Vujičić, a od Zorana Markovića pronađena je samo jedna ruka. Njegova supruga nije željela da sahrani ruku dok ne bude pronađeno cijelo tijelo - rekla je Đokanovićeva.

Jela Lalović, sestra Vlajka Golubovića koji je kada je ubijen imao 22 godine i o kojem nema podataka, ponovila je da je, prema informacijama porodica, Vikić direktno naredio ubistvo, a da je to učinio Herenda.

- Bio bi red da pronađemo i sahranimo naše najmilije, pripalimo svijeće, da ne hodamo po tuđim grobovima - rekla je Lalovićeva.

Rezervisti Milivoje Lalović, Đorđe Bjelica, Zoran Marković, Dragomir Đerić, Stevan Đokanović, Vlajko Golubović, Nedeljko Vujičić i Miladin Vukmanović su 22. aprila 1992. najprije zarobljeni u Aerodromskom naselju, a potom zvjerski likvidirani u Velikom parku u Sarajevu, zbog čega je taj datum ozvaničen kao Dan nestalih Srba Sarajeva i sarajevsko-romanijske regije.

Traga se za 1.662 srba

Zamjenik predsjednika Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca Veljko Lazić izjavio je da se još traga za posmrtnim ostacima 1.662 Srba nestalih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. On je ukazao da na identifikaciju čeka 657 tijela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana