Годишњи успорио технички пријем државног затвора

nezavisne.com
Годишњи успорио технички пријем државног затвора

Сарајево - Инжењери независне ревизорске куће из Приједора предали су извјештај за технички пријем државног затвора у Војковићима у Источном Сарајеву, потврдио је јуче "Независним" Слободан Ујић, члан Управног одбора за изградњу ове васпитно-поправне институције.

Додао је да ће ускоро Комисија за пријем објекта преузети налазе, те да би технички пријем требало да буде завршен до септембра.

"Вријеме је годишњих одмора. Извјештај је на столу. Сада то треба да погледају Министарство правде БиХ и Комисија. Не знам колико ће Комисији требати да изврши технички пријем, али вјерујем да ће све бити завршено у септембру", казао је Ујић.

С друге стране, директор Јединице за изградњу државног затвора Зоран Башић рекао је да су се у договор о цијени нове ревидиране понуде за технички пријем ове институције, који још није постигнут, укључили и међународни партнери у овом пројекту.

"Надам се да преговори са Унис институтом за екологију, заштиту на раду и заштиту од пожара из Источног Сарајева неће још дуго трајати и да је једино спорна нереално висока цијена техничког пријема", истиче он и додаје да је ова јединица давно завршила свој посао, односно направила и опремила објекат.

"Јединица не може и нема овлашћења да било шта сама ради, већ поступа по налозима и инструкцијама Управног одбора. Због тога није до ове јединице што још није извршен технички пријем", истакао је Башић.

Раније је Јосип Грубеша, министар правде БиХ, рекао да је суд донио одлуку да се Јединица са фирмом коју је одабрала општина договори о висини накнаде. Висина накнаде је с првобитних 526.000 КМ спала на 300.000 КМ.

Сада је, како је тада рекао Грубеша, пред БиХ други проблем, а то је да БиХ мјесечно губи око 530.000 марака због тога што није завршен технички пријем. Уколико технички пријем не буде завршен до ране јесени и ако затвор не буде до октобра у функцији, износ од 530.000 повећаће се на 900.000 КМ на мјесечној разини.

Подсјећамо, БиХ годинама нема системски ријешен проблем смјештаја затвореника и затворских капацитета. Камен темељац за државни затвор постављен је 2006. године. Изградња затвора укупне површине 24.000 квадратних метара, као најмодернијег и најсигурнијег у Европи, помпезно и дуго је најављивана. Први рок за завршетак радова био је предвиђен за 2008, али то се није десило. Озбиљнији радови на изградњи почели су 2014, а рок за изградњу био је 24 мјесеца.

Највећи донатор за реализацију овог пројекта изградње је ЕУ са 10,8 милиона еура. Остатак средстава, за изградњу објекта максималне сигурности и капацитета 348 мјеста, осигурали су Министарство правде БиХ, Шведска, САД, као и Развојна банка Вијећа Европе путем кредита. Вриједност пројекта је око 40 милиона КМ.

  • 2006. положен камен темељац
  • 2014. почели озбиљнији радови
  • 40 милиона вриједност објеката
  • 24.000 квадратних метара
  • 348 мјеста

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана