Godišnji odmor činovnika blokirao kontrolu u IGA

Marijana Miljić
Godišnji odmor činovnika blokirao kontrolu u IGA

Sarajevo - Revizori ni nakon više od mjesec nisu dobili zaključak parlamentaraca da krenu u specijalnu reviziju u Izvozno-kreditnu agenciju BiH (IGA), koja grca u milionskim dugovima, a razlog je bizaran - godišnji odmor činovnika koji je to trebalo da učini.

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamenta BiH usvojila je zaključak da bude urađena specijalna revizija u IGA, koja grca u milionskim dugovima za čiji nastanak već godinama niko nije položio račune, 17. aprila, ali on još nije proslijeđen Kancelariji za reviziju institucija BiH.

- Zaključak smo vidjeli na sajtu Parlamenta BiH, ali on još nije stigao na našu adresu i mi ne možemo postupati dok nam zvanično ne stigne - kazali su Kancelariji za reviziju institucija BiH.

Član Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamenta BiH Mirsad Isaković, na čije je insistiranje i usvojen zaključak, ostao je iznenađen kada smo ga pitali zašto on još nije proslijeđen revizorima.

- Dovoljno je bilo da usvojimo taj zaključak i da on odmah bude proslijeđen revizorima. Iznenađen sam i sada čujem da nije upućen u proceduru. Sekretar Komisije za finansije i budžet Željko Kosmajac bio je zadužen da zaključak proslijedi revizorima. Očigledno je da u ovom slučaju postoji mnogo opstrukcija čak i od pojedinih članova komisije - kazao je Isaković.

Podsjetio je da je parlamentarna istražna komisija koja se bavila stanjem u IGA ustanovila da je u toj agenciji bilo nesavjesnog poslovanja i da zbog toga revizori moraju da provjere njeno poslovanje.

- Šteta koja je napravljena u IGA nesavjesnim poslovanjem i izdavanjem garancija bez pokrića, a najviše poslovanjem sa fabrikom cijevi “Unis” iz Dervente, nesaglediva je. Neko je svjesno doveo IGA u kolaps. Ona ne može više da izdaje garancije izvoznicima jer nema likvidnog potencijala - kazao je Isaković i dodao da još niko nije odgovarao za takvo stanje iako je izvještaj istražne komisije proslijeđen SIPA i Parlamentu BiH.

Nedugo poslije date izjave, Isaković se javio redakciji “Glasa Srpske” i kazao da se u Parlamentu BiH raspitao zašto zaključak još nije proslijeđen revizorima.

- Obavijestili su me da je Kosmajac na odmoru i da radnik koji ga mijenja nije tu proceduru doveo do kraja. Očekujem da taj zaključak bude proslijeđen u toku dana, ali i dalje sumnjam da su opstrukcije glavni razlog zbog kojeg naš zaključak još nije proslijeđen revizorima - naveo je Isaković.

Direktorica IGA Lamija Kozarić-Rahman navela je da stoje na raspolaganju revizorima.

- Reviziju poslovanja IGA svake godine obavlja međunarodni  revizor. Godišnji finansijsko-računovodstveni izvještaj za 2017. godinu je revidirala revizorska kuća “Dilojt” i dostavila ga Predsjedništvu, Savjetu ministara i Parlamentu BiH. IGA nije budžetska institucija i do sada nije podlijegala Kancelariji za reviziju institucija BiH, a ako to zatraži osnivač, rukovodstvo IGA i radnici će dostaviti sve tražene informacije u zahtijevanom obimu i rokovima - kazala je Kozarić-Rahman.

Akumulirani gubitak IGA na kraju prošle godine iznosio je 189,12 miliona, dok obaveze premašuju vrijednost imovine za 136,31 milion maraka. Opstanak IGA je zato neizvjestan bez pomoći vlasti na nivou BiH i entiteta kao njenih osnivača. Koliko je stanje u IGA teško svjedoči činjenica da su se revizori “Dilojta” suzdržali od davanja bilo kakvog mišljenja na finansijske izvještaje za 2017. godinu, što je mnogo gore i od negativnog mišljenja.

IGA je i u 2017. godini imala smanjen obim poslovanja zbog problema nastalih usljed povezane garancije izdate 2013. godine derventskoj Fabrici cijevi “Unis”. Priznata potraživanja IGA od derventske fabrike iznose 195,32 miliona maraka i odnose se na kredite i garancije.

Izvještaj o radu

Komisija za spoljnu trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamenta BiH nije prošle sedmice razmatrala izvještaj o radu Upravnog odbora IGA.

Razmatranje ovog izvještaja odgođeno je zbog izostanka predstavnika Upravnog odbora IGA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana