Gligić: Vrši se pritisak na cijeli srpski narod

Srna
Gligić: Vrši se pritisak na cijeli srpski narod

Sarajevo - Član Republičke komisije za sprovođenje referenduma Vojislav Gligić rekao je, nakon saslušanja u Tužilaštvu BiH u svojstvu svjedoka u okviru predmeta o referendumu o Danu Republike, da ne zna kako će se ovaj slučaj završiti, ali da ima osjećaj da se na ovaj način vrši pritisak na cijeli srpski narod.

On je naveo da je tužilac bio korektan, te da se vidi da Tužilaštvo BiH pažljivo vodi ovaj slučaj, da ne bi došlo do proceduralnih grešaka.


"Tužilaštvo vodi računa da ne napravi greške, tako da sve poslanike koji imaju imunitet poziva kao svjedoke. Sve što u drugim zemljama nije moguće, u BiH je moguće", rekao je Gligić i dodao da nije trebalo da budu saslušavani članovi ad hok formirane komisije jer je ovo tijelo radilo tehnički dio posla i njeni članovi nisu donosili odluku o referendumu, nego su je u praksi sprovodili.

On je naglasio da ne razumije sve ovo, ali da pretpostavlja da se želi poslati poruka za neko buduće vrijeme.

Prema njegovim riječima, cio slučaj je bespredmetan jer se ne može zastrašiti cio srpski naroda, odnosno od milion Srba uvijek će se naći neko ko će sprovoditi odluke Narodne skupštine Republike Srpske.

"Kada je riječ o sprovođenju referenduma, onda bi moglo biti odgovorno 10.000 ljudi. Tu su oni koji su pokrenuli postupak, pa klubovi poslanika, pa oni koji su donijeli odluku, oni koji su radili tehničke poslove Republičke komisije, pa 64 opštinske komisije, odbori kojih je bilo 1.800 i na kraju 700.000 građana koji su izašli na referendum", naglasio je Gligić.

Predsjednik Republičke komisije za sprovođenje referenduma Siniša Karan, koji je u Tužilaštvu BiH saslušan 25. oktobra u okviru predmeta o referendumu o Danu Republike, rekao je da ne vidi ništa sporno u radu Komisije koja je djelovala na osnovu odluke Narodne skupštine.

Do sada su u okviru ovog predmeta saslušani članovi Komisije Perica Bundalo, Nedeljko Glamočak, Davor Šešić, Milan Petković, Goran Zmijanjac i Zdenka Gojković.

Tužilaštvo BiH uputilo je poziv sa saslušanje i predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku u svojstvu osumnjičenog zbog organizovanja referenduma. Dodik je rekao da će se odazvati pozivu Tužilaštva i da je spreman dati izjavu, ali ne u Sarajevu, već u Republici Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana