Glavni tužilac BiH bez dana tužilačkog iskustva

Svjetlana Tadić
Glavni tužilac BiH bez dana tužilačkog iskustva

Banjaluka - Poslanici SNSD-a, DNS-a, SP-a i PUP-a napustili su juče zasjedanje Narodne skupštine RS kada je trebalo da bude razmatran izvještaj o radu Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH za 2011. godinu, izrazivši nezadovoljstvo radom ove institucije koju smatraju najodgovornijom za haos u pravosuđu.

Oni su istakli da je posljednji primjer loših odluka VSTS-a izbor Gorana Salihovića za glavnog tužioca Tužilaštva BiH, iako ni dan nije radio kao tužilac. VSTS je u srijedu izabrao Salihovića za glavnog tužioca BiH. Salihović će na čelo Tužilaštva BiH doći 1. februara sa pozicije predsjednika Opštinskog suda u Sarajevu, a prethodno je radio kao sudija za prekršaje u Tuzli.

Mišljenje poslanika dijeli i ministar pravde RS Gorana Zlatković, koja je izjavila da odluka poslanika da napuste sjednicu odražava stav RS o radu VSTS-a.

- Nezadovoljni smo radom VSTS-a, počevši od imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija do rezultata rada pravosudnih institucija. VSTS više nije regulatorni faktor kada su u pitanju pravosudne institucije, već se zatvorio sam u sebe - rekla je Zlatkovićeva i naglasila da je VSTS nametnuo visoki predstavnik.

Ona je izrazila nezadovoljstvo odlukom VSTS-a da Salihovića imenuje za glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

- Riječ je o kandidatu koji nikad nije bio tužilac. Postavlja se pitanje koliko je kvalitetan da obavlja tu funkciju. S obzirom na to koji se predmeti nalaze u Tužilaštvu BiH, mislim da sa ovakvim kadrovskim rješenjem ne možemo očekivati bolje rezultate te institucije - rekla je Zlatkovićeva.

Potpredsjednik VSTS-a Ružica Jukić rekla je da Salihović nije jednoglasno izabran za glavnog tužioca.

- Prema mom ličnom mišljenju, osoba koja nikada nije bila tužilac ne treba da bude glavni tužilac, jer mora donositi tužilačke odluke i poznavati tužilačku materiju - rekla je Jukićeva.

Dodala je da je u VSTS stigao anonimni dopis građana u kojem je iskazano nezadovoljstvo zbog Salihovićeve kandidature, ali da on nije razmatran.

- Građani imaju pravo da, ukoliko imaju argumente i dokaze da je Salihović učinio neki prekršaj ili krivično djelo, to prijave VSTS-u - kazala je Jukićeva.

Poslanici vladajuće koalicije tražili su da izvještaj o radu VSTS-a predstavi predsjednik ove institucije Milorad Novković, a ne potpredsjednik Ružica Jukić.

Predsjednik Kluba poslanika SNSD-a Željko Mirjanić rekao je da su poslanici željeli da čuju predsjednika VSTS-a, čijim radom nisu zadovoljni.

- Dosta je. Nismo zadovoljni radom pravosuđa, a posebno Suda i Tužilaštva BiH. Smatramo da je glavni krivac za to VSTS. Posljednji primjer njihove loše odluke je izbor Salihovića za glavnog tužioca BiH - rekao je Mirjanić.

Šef Kluba poslanika PDP-a Zoran Đerić rekao je da najviši zakonodavni organ RS treba da ocijeni rad VSTS-a.

- Izbor glavnog tužioca je jedan od dokaza da pravosuđe BiH ne funkcioniše. Način izbora sudija i tužilaca, a naročito glavnog tužioca BiH nije dobar. Taj postupak treba promijeniti iz korijena - rekao je Đerić i dodao da se mora znati šta je do sada urađeno u strukturalnom dijalogu sa EU o reformi pravosuđa BiH.

Predsjednik Kluba poslanika DNS-a Spomenka Stevanović kazala je da Sud i Tužilaštvo BiH ne rade kako treba, prvenstveno prilikom procesuiranja predmeta ratnih zločina.

Poslanik DP-a Dragan Čavić rekao je da postoji mnogo razloga za nezadovoljstvo radom Tužilaštva BiH, te da izbor lica koje nema tužilačku praksu na mjesto glavnog tužioca govori o tome da svi koji odlučuju o tome ko će obavljati visoke sudske i tužilačke funkcije najčešće donose pogrešne odluke.

Predsjednik Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica kazao je da je trebalo da se raspravlja o tome šta su radili sudije i tužioci, ali da je očigledno da pozicija ne želi da priča o tome, jer nema šta da kaže.

Potpredsjednik VSTS-a Ružica Jukić rekla je da ta institucija ima mnogobrojne rezultate, a posebno kada je u pitanju rješavanje starih predmeta u sudovima.

Zbog nedostatka kvoruma i odlučnosti poslanika da ne učestvuju u raspravi o izvještaju VSTS-a, predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić odgodio je ovu tačku dnevnog reda za jednu od idućih sjednica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana