Главни одбор СДА: Изјаве хрватске предсједнице су груб чин мијешања у БиХ

klix.ba
Главни одбор СДА: Изјаве хрватске предсједнице су груб чин мијешања у БиХ

Сарајево - Достављање упитника Европске комисије (ЕК) потврђује јасну перспективу и кредибилност апликације за чланство Босне и Херцеговине у Европску унију (ЕУ), закључено је данас на сједници Главног одбора Странке демократске акције (СДА) у Сарајеву.

СДА наводи да су задужени кадрови Странке у извршним и законодавним тијелима да пруже пуни допринос да се на упитник одговори ажурно и квалитетно. Главни одбор СДА позива надлежне органе власти да наставе с процесом књижења перспективне војне имовине у циљу активирања Акционог плана за чланство у НАТО-у, у складу с одлуком Уставног суда из 2012. године према којој та имовина припада држави.


СДА је опредијељена и позива партнере у власти да се до краја овог мандата приоритетно баве питањима која су од животног интереса за грађане БиХ као што су провођење економско-социјалне реформ, изградња инфраструктуре, јачање владавине права и борба против корупције.

Кључни економски показатељи потврђују да реформски захвати које је провео Савјет министара и Влада Федерације БиХ дају позитивне резултате. Главни одбор СДА је поздравио рад Савјета министара БиХ и Владе ФБиХ и дао пуну подршку премијерима Денису Звиздићу и Фадилу Новалићу.

С обзиром на то да је рјешавање овог питања већ предуго блокирано инсистирањем ХДЗ-а да се уједно ријеше и питања за која је ова странка заинтересирана, очекујемо од ХДЗ-а да предложи таква рјешења. Главни одбор наглашава да било који приједлог који садржи нове подјеле на етничком принципу неће бити подржан од СДА.

Главни одбор СДА такође констатује да је руководство Републике Српске све израженије оспорава и непоштује Дејтонски мировни споразум. Главни одбор поздравља одлуку Савјетаза имплементацију мира да међународна заједница задржи неопходне механизме за подршку провођењу Мировног споразума за БиХ.

Главни одбор оцјењује неприхватљивим покушаје измјене закона о Уставном суду којим би се мијењала улога и структура Уставног суда прије успостављања других заштитних механизама и механизама за отклањање блокада. Уставни суд БиХ је витални и неодвојиви дио укупног уставног аранжмана и представља централни стуб правног поретка државе. Слабљењем Уставног суда довела би се у питање цијела уставна конструкција, територијални интегритет БиХ би остао незаштићен, а механизам за деблокаду система одлучивања би био доведен у питање.

Главни одбор захтјева од Високог судског и тужилачког савјета да приликом именовања Предсједника Суда БиХ поштује одредбе Закона о ВСТВ које обавезују да се приликом именовања правосудних функција мора осигурати пропорционална заступљеност конститутивних народа. Према тренутној заступљености конститутивних народа неопходно је именовати Предсједника суда из реда бошњачког народа. Свако друго рјешење би било противзаконито и неприхватљиво за бошњачки народ.

Предуслов за Регионалну стабилност је искрена сарадња и међусобно уважавање држава региона. Главни одбор подржава настојања предсједника Странке и члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да унаприједи сарадњу и односе БиХ са сусједним државама на принципима међусобног уважавања, равноправности и поштивања државних суверенитета.

СДА поздравља одлуку Апелационог вијећа Суда БиХ којом се поништава одлука Изборне комисије БиХ у вези с изборима у општини Столац. Ова одлука омогућава Изборној комисији да исправи своје грешке и, у складу са Законом, осигура интегритет изборног процеса. Чланови Изборне комисије који буду евентуално истрајавали на незаконитим и политички мотивираним одлукама биће одговорни за посљедице.

Главни одбор подржава Општински одбор СДА Сребреница у имплементацији изборних резултата и позива све изабране одборнике с листе СДА да у страначким тијелима проналазе рјешења у најбољем интересу повратника у Сребреницу. Главни одбор позива руководство СББ-а да у сврху стабилизирања коалиције и стања у земљи, оствари искренију сарадњу са СДА.

Контроверзне изјаве и прозивке сарадника из СДА, су штетне и помажу оним снагама које не желе стабилност БиХ. Главни одбор одбацује непримјерене, неодмјерене и неосноване изјаве и оптужбе Предсједнице Хрватске на рачун БиХ. Изношење таквих неистина није у складу с прокламованом политиком добросусједских односа и чин је грубог мијешања у унутарња питања суверене државе БиХ. Главни одбор је усвојио извјештај о изборним резултатима Странке на Општинским изборима у Босни и Херцеговини 2016.године

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана