Гласали за партију, заједничке кандидате игнорисали

Дарко Момић
Гласали за партију, заједничке кандидате игнорисали

Бањалука - Кандидат владајуће коалиције за предсједника Републике Српске Жељка Цвијановић добила је подршку 312.105 бирача, што је за 72.859 гласова мање него што су у трци за Народну скупштину РС освојили СНСД, ДНС, СП и УС.

Због тога ће у наредном периоду бити преиспитани партнерски и коалициони односи у бројним локалним заједницама широм Српске. Поред Бањалуке у којој је Цвијановићева добила 43.658 гласова, а странке владајуће коалиције чак 56.453 или 12.795 гласова више од ње, Цвијановићева је добила мање гласова од страначких листа и у бројним другим општинама, од којих су неке словиле као бастиони СНСД-а или њихових коалиционих партнера.

Ако се крену сумирати резултати од запада према истоку Српске, прва општина у којој су неке владајуће странке изневјериле своју кандидаткињу је Нови Град у којем је Цвијановићева добила подршку 5.968 бирача, а страначке листе преко хиљаду гласова више или прецизније 7.076 гласова. Шефица локалног изборног штаба СНСД-а Сњежана Рајилић каже за "Глас Српске" да су непорециво утврдили да је око 570 бирача ДНС-а гласало за Вукоту Говедарицу који је на крају и побиједио у Новом Граду са 6.032 освојена гласа.

- Ми смо тражили да се поново броје гласови на једном бирачком мјесту и увјерени смо, када се преброје, да ће коначни побједник и у Новом Граду бити будућа предсједница РС. По чему знамо да је ДНС издао? На бирачком мјесту у насељу Прекосање у којем живе сви водећи функционери ДНС-а та странка је освојила 145, СНСД 118 гласова, а Милорад Додик само 189. Пошто бирачи СНСД-а прво гласају за Додика, па тек онда за странку, ваљда је јасно и да је тих 118 гласало за њега, као и само седамдесетак од тих 145 бирача ДНС-а. Поред тога, у мјесту Јоховица, из којег је функционер ДНС-а Мирко Совиљ, његова странка је добила 49 гласова, СНСД 13, а СДС само шест. На истом том мјесту Говедарица је добио 47, а Цвијановићева 28 гласова. Све се само каже - каже Рајилићева.

Слична ситуација догодила се у Козарској Дубици гдје су владајуће странке добиле 7.068, а Цвијановићева 5.870 гласова. Право изненађење ипак су Лакташи у којима је Цвијановићева добила подршку 10.008 бирача, док су странке владајуће коалиције освојиле скоро 2.000 гласова више.

У Градишци је за Цвијановићеву гласало 13.845 бирача, а за владајуће странке 16.531 бирач. Управо тих скоро три хиљаде гласова мање могли би бити и један од разлога због којих је најављена смјена министра просвјете и културе и шефа градишког ДНС-а Дане Малешевића, јер постоји оправдана сумња да је ДНС у Градишци на протеклим изборима подржао њеног противкандидата.

У Кнежеву је без фотеље остао директор шумског газдинства и посланик СНСД-а из ове општине Чедо Вуковић, јер су у врху ове странке установили да резултат по којем је Цвијановићева освојила 3.288, а владајуће странке 3.864 гласа показује да је у овој општини нису подржали ни сви СНСД-овци.

Из истог разлога смијењена је и директорица шумског газдинства у Котор Варошу Далиборка Керезовић-Дамјановић која је и шефица которварошког ДНС-а. У овој општини, која је словила за бастион опозиције, Цвијановићева је побиједила Вукоту Говедарицу, али је освојила око 1.100 гласова мање него странке владајуће коалиције. За Котор Варош је значајно да је потпуно подбацила Уједињена Српска која је освојила мизерних 79 гласова.

Ковачевић: Све ћемо анализирати

Посебно интересантан је резултат у Модричи, гдје начелник Младен Крекић из СНСД-а столује већ скоро деценију и по, а гдје је Цвијановићева доживјела озбиљан пораз од Говедарице јер је освојила 4.673 гласа, а њен противкандидат 6.236.

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић каже за "Глас Српске" да ће врх СНСД-а преиспитати све резултате.

- Све ће се анализирати и за све ће бити одговарајућа реакција и када су у питању наши, исто као и активисти и функционери наших коалиционих партнера - каже Ковачевић.

Нису сви ни за Додика

СНСД са 212.936, ДНС са 96.993, Социјалистичка партија са 54.323 и Уједињена Српска са 20.712 освојили су укупно 384.964 гласа.

Новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик добио је рекордна 357.034 гласа, али то је 27.930 гласова мање од странака које су га подржале.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана