Glas Srpske uz pomoć stručnjaka analizira reformsku agendu: Namete i barijere srezati, javna preduzeća očistiti

Svjetlana Šurlan
Glas Srpske uz pomoć stručnjaka analizira reformsku agendu: Namete i barijere srezati, javna preduzeća očistiti

Banjaluka - Ekonomski rast i razvoj mora biti zasnovan na privlačenju investicija kroz unapređenje poslovnog ambijenta eliminisanjem velikog broja administrativnih barijera, restrukturiranje javnih preduzeća, poboljšanje stečajnog zakonodavstva i jačanje finansijskog sektora i kreditiranje.

To su ključni ciljevi dijela reformske agende koju su usaglasili svi nivoi vlasti u BiH posvećenog poslovnoj klimi i konkurentnosti. "Glas Srpske" detaljno predstavlja svaki od šest najvažnijih dijelova reformske agende i u saradnji sa stručnjacima iz raznih oblasti analizira kakve su šanse za njihovu realizaciju i efekti koje donosi njihova primjena planirana u naredne tri godine.

Prepreke za investicije i poslovanje

Reformska agenda propisuje da je potrebno unaprijediti konkurentnost eliminisanjem administrativnih prepreka koje stoje na putu investicijama i uklanjanjem skrivenih dotacija i pomoći velikim preduzećima. Kao glavni problemi sa kojima se suočavaju investitori navedena je nedosljednost i zamršenost u regulatornim okvirima i poreskim sistemima. Istaknuta je i potreba za boljim zakonima za zaštitu investitora, uključujući i bolje korporativno i upravljanje rizikom.

Predrag Duduković iz Udruženja ekonomista RS - SNjOT smatra da se u kratkom roku može skratiti procedura i olakšati registracija preduzeća, te smanjiti administrativne barijere prilikom svakodnevnog rada firmi.

- Rješavanjem tih pitanja odmah će doći do poboljšanja konkurentnosti. Idući cilj bi trebalo da bude smanjenje troškova rada kako bi i proizvod bio konkurentniji. Neophodni su i jasniji zakoni koji ne mogu biti dvostruko tumačeni. To su tri pitanja na koja se treba fokusirati i njihovim rješavanjem sigurno može doći do povećanja investicija - naglasio je Duduković i dodao da je agenda sprovodiva, ali da je predviđeni rok od tri godine kratak.

Agendom je predviđeno i ubrzavanje procedure za dobijanje građevinskih dozvola i priključaka za struju, reformom u oblasti inspekcije planirano je olakšanje izvoza, dok bi novi zakon o carinskoj politici trebalo da pojednostavi carinsku obradu i smanji administrativne zahtjeve kako bi bila olakšana trgovina. Svi nivoi vlasti obavezali su se da će objaviti spisak parafiskalnih nameta s ciljem njihovog smanjenja.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević kazao je da se ciljevi postavljeni u agendi poklapaju sa zahtjevima poslovne zajednice.

- Ključno je smanjiti namete privredi, reformisati javnu upravu, smanjiti javnu potrošnju, donijeti novi zakon o radu i otkloniti prepreke u registraciji preduzeća - istakao je Blagojević.

Stečaj i javna preduzeća

Agenda predviđa i bolju zaštitu manjinskih akcionara i izmjenu zakona o stečaju kako bi stečajni postupak bio kraći. Kroz te izmjene biće uveden i predstečajni postupak, čime bi bila izbjegnuta situacija da sva preduzeća odlaze u stečaj, a na taj način bi bila očuvana radna mjesta.

Profesor ekonomije i potpredsjednik Udruženja stečajnih upravnika RS Dušan Kovačević smatra da je najvažnije urediti zakonodavstvo.

- Stečajni postupak treba pokretati na vrijeme kao što predviđa agenda, a ne kada preduzeće postane privredno groblje i kada je sve već uništeno. Uvođenje predstečajnog postupka je dobra mjera, ali ne smijemo to uraditi kao u regionu, gdje se pokazao kao promašaj, posebno u Hrvatskoj. Veoma je važno da se zna ko od stečajnih upravnika može da vodi takav postupak jer to ne mogu svi da rade - istakao je Kovačević i dodao da je još juče trebalo da bude sprovedena reforma u ovoj oblasti.

Javna preduzeća će biti podijeljena na ona koja su održiva i neodrživa. To će biti osnova za donošenje sveobuhvatnih programa restrukturisanja i privatizacije ili likvidacije javnih preduzeća u srednjoročnom periodu uz finansijsku i tehničku pomoć Svjetske banke. Posebna pažnja biće posvećena restrukturisanju željeznica u oba entiteta i rudnika u FBiH, koja podrazumijeva novu organizaciju i broj zaposlenih. Predviđena je i priprema djelimične privatizacije "BH Telekoma".

Profesor na Ekonomskom fakultetu Banjaluka Vujo Vukmirica rekao je da javna preduzeća mogu da budu spasena donošenjem novih programa i uspostavljanjem javno-privatnog vlasništva.

- To bi bilo najbolje rješenje. Treba činiti napore da se javna preduzeća održe jer zapošljavaju veliki broj ljudi i mnoge porodice žive od toga - istakao je Vukmirica i dodao da je postojanje javnih preduzeća u Srpskoj neminovno jer su povezana sa infrastrukturom i energetikom.

Banke

Jedan od ciljeva u agendi je i očuvanje stabilnosti finansijskog sektora i stvaranje uslova za oživljavanje kreditiranja, uz istovremeno jačanje nadzora nad bankama od strane entitetskih agencija za bankarstvo.

Sekretar Udruženja banaka BiH Mijo Mišić ističe da je reformski put nužan i hitno potreban.

- U potpunosti podržavamo ciljeve iz agende. Započeti procesi treba da budu ubrzani i harmonizovani. Entitetski zakoni o bankama su u fazi izrade i njima ćemo posvetiti posebnu pažnju. Da bi se temeljno i ubrzano radilo na zacrtanim reformama, neophodno je preduzeti niz zakonskih i regulatornih mjera na uspostavljanju višeg stepena finansijske discipline. Potencijal bankarskog sektora je značajan i može bitno doprinijeti ubrzanju reformi zacrtanih agendom - naglasio je Mišić.

Agendu su usvojili Savjet ministara BiH i vlade RS i FBiH, a već u novembru će podnijeti prvi izvještaj o njenom sprovođenju.

Planirane mjere

- unaprijediti konkurentnost

- eliminisati administrativne prepreke za investicije

- poboljšati zaštitu investitora, korporativno i upravljanje rizikom i zaštitu manjinskih akcionara

- ukloniti skrivene dotacije i pomoć velikim preduzećima

- poboljšati stečajne procedure i uvesti predstečajni postupak

- restrukturisati održiva javna preduzeća, a neodrživa dijelom privatizovati ili likvidirati

- pojednostaviti regulatorni okvir i poreski sistem

- ubrzati procedure za dobijanje građevinskih dozvola i priključaka za struju

- objaviti spisak parafiskalnih nameta

- olakšati izvoz i trgovinu kroz reformu inspekcija, kontrole kvaliteta i jednostavniji carinski postupak

- očuvati stabilnost finansijskog sektora i oživjeti kreditiranje

 (Sutra: Tržište rada)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana