Глас Српске уз помоћ стручњака анализира реформску агенду: Намете и баријере срезати, јавна предузећа очистити

Свјетлана Шурлан
Глас Српске уз помоћ стручњака анализира реформску агенду: Намете и баријере срезати, јавна предузећа очистити

Бањалука - Економски раст и развој мора бити заснован на привлачењу инвестиција кроз унапређење пословног амбијента елиминисањем великог броја административних баријера, реструктурирање јавних предузећа, побољшање стечајног законодавства и јачање финансијског сектора и кредитирање.

То су кључни циљеви дијела реформске агенде коју су усагласили сви нивои власти у БиХ посвећеног пословној клими и конкурентности. "Глас Српске" детаљно представља сваки од шест најважнијих дијелова реформске агенде и у сарадњи са стручњацима из разних области анализира какве су шансе за њихову реализацију и ефекти које доноси њихова примјена планирана у наредне три године.

Препреке за инвестиције и пословање

Реформска агенда прописује да је потребно унаприједити конкурентност елиминисањем административних препрека које стоје на путу инвестицијама и уклањањем скривених дотација и помоћи великим предузећима. Као главни проблеми са којима се суочавају инвеститори наведена је недосљедност и замршеност у регулаторним оквирима и пореским системима. Истакнута је и потреба за бољим законима за заштиту инвеститора, укључујући и боље корпоративно и управљање ризиком.

Предраг Дудуковић из Удружења економиста РС - СЊОТ сматра да се у кратком року може скратити процедура и олакшати регистрација предузећа, те смањити административне баријере приликом свакодневног рада фирми.

- Рјешавањем тих питања одмах ће доћи до побољшања конкурентности. Идући циљ би требало да буде смањење трошкова рада како би и производ био конкурентнији. Неопходни су и јаснији закони који не могу бити двоструко тумачени. То су три питања на која се треба фокусирати и њиховим рјешавањем сигурно може доћи до повећања инвестиција - нагласио је Дудуковић и додао да је агенда спроводива, али да је предвиђени рок од три године кратак.

Агендом је предвиђено и убрзавање процедуре за добијање грађевинских дозвола и прикључака за струју, реформом у области инспекције планирано је олакшање извоза, док би нови закон о царинској политици требало да поједностави царинску обраду и смањи административне захтјеве како би била олакшана трговина. Сви нивои власти обавезали су се да ће објавити списак парафискалних намета с циљем њиховог смањења.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић казао је да се циљеви постављени у агенди поклапају са захтјевима пословне заједнице.

- Кључно је смањити намете привреди, реформисати јавну управу, смањити јавну потрошњу, донијети нови закон о раду и отклонити препреке у регистрацији предузећа - истакао је Благојевић.

Стечај и јавна предузећа

Агенда предвиђа и бољу заштиту мањинских акционара и измјену закона о стечају како би стечајни поступак био краћи. Кроз те измјене биће уведен и предстечајни поступак, чиме би била избјегнута ситуација да сва предузећа одлазе у стечај, а на тај начин би била очувана радна мјеста.

Професор економије и потпредсједник Удружења стечајних управника РС Душан Ковачевић сматра да је најважније уредити законодавство.

- Стечајни поступак треба покретати на вријеме као што предвиђа агенда, а не када предузеће постане привредно гробље и када је све већ уништено. Увођење предстечајног поступка је добра мјера, али не смијемо то урадити као у региону, гдје се показао као промашај, посебно у Хрватској. Веома је важно да се зна ко од стечајних управника може да води такав поступак јер то не могу сви да раде - истакао је Ковачевић и додао да је још јуче требало да буде спроведена реформа у овој области.

Јавна предузећа ће бити подијељена на она која су одржива и неодржива. То ће бити основа за доношење свеобухватних програма реструктурисања и приватизације или ликвидације јавних предузећа у средњорочном периоду уз финансијску и техничку помоћ Свјетске банке. Посебна пажња биће посвећена реструктурисању жељезница у оба ентитета и рудника у ФБиХ, која подразумијева нову организацију и број запослених. Предвиђена је и припрема дјелимичне приватизације "БХ Телекома".

Професор на Економском факултету Бањалука Вујо Вукмирица рекао је да јавна предузећа могу да буду спасена доношењем нових програма и успостављањем јавно-приватног власништва.

- То би било најбоље рјешење. Треба чинити напоре да се јавна предузећа одрже јер запошљавају велики број људи и многе породице живе од тога - истакао је Вукмирица и додао да је постојање јавних предузећа у Српској неминовно јер су повезана са инфраструктуром и енергетиком.

Банке

Један од циљева у агенди је и очување стабилности финансијског сектора и стварање услова за оживљавање кредитирања, уз истовремено јачање надзора над банкама од стране ентитетских агенција за банкарство.

Секретар Удружења банака БиХ Мијо Мишић истиче да је реформски пут нужан и хитно потребан.

- У потпуности подржавамо циљеве из агенде. Започети процеси треба да буду убрзани и хармонизовани. Ентитетски закони о банкама су у фази израде и њима ћемо посветити посебну пажњу. Да би се темељно и убрзано радило на зацртаним реформама, неопходно је предузети низ законских и регулаторних мјера на успостављању вишег степена финансијске дисциплине. Потенцијал банкарског сектора је значајан и може битно допринијети убрзању реформи зацртаних агендом - нагласио је Мишић.

Агенду су усвојили Савјет министара БиХ и владе РС и ФБиХ, а већ у новембру ће поднијети први извјештај о њеном спровођењу.

Планиране мјере

- унаприједити конкурентност

- елиминисати административне препреке за инвестиције

- побољшати заштиту инвеститора, корпоративно и управљање ризиком и заштиту мањинских акционара

- уклонити скривене дотације и помоћ великим предузећима

- побољшати стечајне процедуре и увести предстечајни поступак

- реструктурисати одржива јавна предузећа, а неодржива дијелом приватизовати или ликвидирати

- поједноставити регулаторни оквир и порески систем

- убрзати процедуре за добијање грађевинских дозвола и прикључака за струју

- објавити списак парафискалних намета

- олакшати извоз и трговину кроз реформу инспекција, контроле квалитета и једноставнији царински поступак

- очувати стабилност финансијског сектора и оживјети кредитирање

 (Сутра: Тржиште рада)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана