Glas Srpske uz pomoć stručnjaka analizira reformsku agendu: Dobrovoljni penzijski fond put ka sigurnijoj starosti

Svjetlana Šurlan
Glas Srpske uz pomoć stručnjaka analizira reformsku agendu: Dobrovoljni penzijski fond put ka sigurnijoj starosti

Banjaluka - Socijalna zaštita i penzijski sistemi treba da budu postavljeni na stabilne finansijske osnove, a kako bi bili dostignuti ti ciljevi, RS će nastaviti reforme i aktivnosti za osnivanje prvog dobrovoljnog penzijskog fonda, dok će FBiH donijeti novi zakon o penzijama.

To su ključni ciljevi dijela reformske agende koju su usaglasili svi nivoi vlasti posvećenog reformi socijalne zaštite i penzija. "Glas Srpske" detaljno predstavlja svaki od šest najvažnijih dijelova reformske agende i u saradnji sa stručnjacima iz raznih oblasti analizira kakve su šanse za njihovu realizaciju i efekti koje donosi njihova primjena planirana u iduće tri godine.

Agendom je kao obaveza društva predviđena briga o onima koji ne mogu da se brinu sami o sebi, ali moraju da budu kreirana rješenja kako sistemi socijalne zaštite ne bi remetili ekonomiju i da bi bili fiskalno održivi.

- Da bi ti ciljevi bili dostignuti, vlade RS i FBiH moraju poboljšati dodjelu socijalne pomoći i učiniti politike socijalne zaštite efikasnijim, efektivnijim i pravičnijim - istaknuto je u agendi.

Socijalna zaštita, kako je navedeno, treba da bude u funkciji onih kojima je zaista potrebna i koji je plaćaju, a penzijski sistemi na stabilnim finansijskim osnovama ako se želi riješiti problem nagomilanih prava.

- Sistemi socijalne zaštite će u konsultacijama sa Svjetskom bankom i MMF-om biti reformisani, uključujući i poboljšanu socijalnu zaštitu koja se ne finansira iz doprinosa. Vlada RS će ispitati potrebu za reformom parametara penzijskog sistema, a oba entiteta će energičnije raditi na izradi prijedloga šema za dobrovoljno penzionisanje. RS će nastaviti sa aktivnostima na osnivanju prvog dobrovoljnog penzijskog fonda - navedeno je u agendi.

Direktor Društva za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom RS i član radne grupe koja je sprovodila reformu penzijskog sistema RS Darko Lakić rekao je da je Zakon o dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzijskim planovima usvojen još početkom 2009. godine.

- Još, međutim, nije osnovan nijedan dobrovoljni penzijski fond, dok u gotovo svim državama u regionu oni već godinama posluju - kazao je Lakić i dodao da u FBiH još nije usvojen ni zakon koji predviđa njihovo osnivanje.

Lakić je kazao da vode pregovore sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Skupnom pokojninskom družbom iz Ljubljane u vezi sa osnivanjem prvog društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom, izrazivši nadu da će do kraja godine biti završena procedura za osnivanje.

- Dobrovoljni penzijski fond omogućava građanima da kroz uplate u fond štede za starost. Veoma je važna i uloga fondova u privrednom razvoju, jer imaju dugoročne izvore novca, što im omogućava da ulažu u isplative i niskorizične projekte, a to utiče na ukupan privredni razvoj - istakao je Lakić, navodeći da podaci o rastu štednje građana u bankama i o broju polisa životnog osiguranja govore da ima ljudi koji mogu dodatno da štede.

Direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) RS Mladen Milić rekao je da u razvijenim zemljama penzioneri imaju i po dva do tri dobrovoljna osiguranja koja uplaćuju kako bi se obezbijedili u starosti.

- Takvi fondovi već postoje i u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Proces reforme penzijskog sistema se nikada ne završava, stalno se prate parametri i predlažu nova rješenja s ciljem prevencije i smanjenja potencijalnih opasnosti koje mogu predstavljati probleme za samoodrživost penzijskog sistema - rekao je Milić.

Dodao je da je reforma penzijskog sistema u RS počela prije nekoliko godina, ali da nije dovedena do kraja jer nije usvojen novi zakon o radu.

- Ono što nas očekuje u idućem periodu je usaglašavanje uslova za odlazak u starosnu penziju za zemljama okruženja i članicama EU - kazao je Milić.

U poglavlju agende koje se tiče socijalne zaštite i penzija dato je i nekoliko mjera koje je potrebno sprovesti samo u FBiH, a odnose se, između ostalog, na uspostavljanje baze podataka svih korisnika socijalnih davanja, zamrzavanje troškova za privilegovane penzije, smanjenje opcija i uvođenje sankcija za prijevremeno penzionisanje i uvođenje bonusa za kasnije penzionisanje.

- Revizija radi verifikovanja prihvatljivosti postojećih korisnika biće ubrzana, a Vlada FBiH će ojačati zakonski okvir za taj postupak. Biće ubrzano i sprovođenje reformi na osnovu novog zakona o penzijama u FBiH - navodi se u agendi i dodaje da će FBiH tražiti pomoć Svjetske banke u rješavanju pitanja neisplaćenih obaveza prema socijalnim fondovima za doprinose iz radnog odnosa.

Agendu su usvojili Savjet ministara BiH i vlade RS i FBiH, a već u novembru podnijeće prvi izvještaj o njenom sprovođenju.

Planirane mjere

- reformisati parametre penzijskog sistema

- izraditi prijedlog šema za dobrovoljno penzionisanje

- osnivanje prvog dobrovoljnog penzijskog fonda u RS

- donošenje novog zakona o penzijama u FBiH

- poboljšati dodjelu socijalne pomoći

- politike socijalne zaštite učiniti efikasnijim, efektivnijim i pravičnijim

- povećati socijalnu pomoć onim kojima je najpotrebnija

- uspostaviti baze podataka za socijalna davanja u FBiH

- zamrznuti privilegovane penzije u FBiH

- uvesti sankcije za prijevremeno penzionisanje u FBiH

- uvesti bonus za kasnije penzionisanje u FBiH

 

(U ponedjeljak: Vladavina prava i dobro upravljanje)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana