Glas Srpske uz pomoć stručnjaka analizira reformsku: Spavači moraju da napuste javnu upravu

Svjetlana Šurlan
Glas Srpske uz pomoć stručnjaka analizira reformsku: Spavači moraju da napuste javnu upravu

Banjaluka - Reforma javne uprave jedan je od ključnih prioriteta da bi bila obezbijeđena fiskalna održivost i kvalitetno pružanje usluga građanima i privredi i neophodno je da bude sprovedena u tijesnoj vezi s reformama u socioekonomskom sistemu i vladavini prava.

To je ključni cilj dijela reformske agende, koju su usaglasili svi nivoi vlasti, posvećenog reformi javne uprave. "Glas Srpske" detaljno predstavlja svaki od šest najvažnijih dijelova agende i u saradnji sa stručnjacima iz raznih oblasti analizira kakve su šanse za njihovu realizaciju i efekti koje donosi njihova primjena planirana u iduće tri godine.

U agendi je navedeno da će Savjet ministara BiH i vlade RS i FBiH usvojiti ključne principe za idući ciklus reforme javne uprave. Reforme u ovoj oblasti počele su prije desetak godina, ali su rezultati prilično tanki i ostalo je još mnogo posla.

- Modernija, kompetentnija, transparentnija, efikasnija, isplativija i odgovornija javna uprava će poboljšati pružanje javnih usluga i ostvariti uštede. Planovi će uključiti suštinski važne reforme za upravljanje javnim finansijama. Postoji podrška za snažniju reformu javne uprave. Svi nivoi vlasti će izraditi nove zakone o državnim službenicima i namještenicima, uz pomoć Svjetske banke i SIGMA, da bi olakšali reformu uprave i uveli veću fleksibilnost radnih aranžmana - navedeno je u agendi.

Precizirano je da će navedeni zakoni biti usvojeni ubrzo nakon usvajanja novih zakona o radu.

- Kandidati za zapošljavanje u državnoj službi će biti ocjenjivani na osnovu prethodno određenih kriterijuma kvalifikovanosti i kompetentnosti, što će obezbijediti da budu zaposleni najbolje rangirani - istaknuto je u agendi.

Pored toga, biće ograničeno zapošljavanje u javnoj upravi sve dok ne budu uvedeni i sprovedeni revidirani kadrovski sistemi, uključujući i korišćenje norme.

- Ukupan fond plata u javnom sektoru biće zamrznut do donošenja revidiranog sistema određivanja plata na osnovu vrijednosti - jedan je od ciljeva u agendi.

Profesor Ekonomskog fakulteta Banjaluka Goran Radivojac kaže da ne mora biti smanjenja javne uprave, ali da mora biti provjetravanja.

- Isuviše je nekvalitetnog kadra u javnoj upravi i reforma treba da znači podizanje nivoa efikasnosti zaposlenih. Postoje upravne organizacije u kojima nema niko sa srednjom školom, svi imaju fakultet, a nisu kadri da rade posao na koji su raspoređeni - kazao je Radivojac.

Konsultant Centara civilnih inicijativa (CCI) za monitoring rada zakonodavne i izvršne vlasti u RS Željko Ninković ističe da se u oblasti javne uprave definitivno morati zavesti red.

- Mora se uvesti red, prije svega, u republičke agencije i zavode, koji neredovno dostavljaju materijale Vladi i vrlo često utiču i na rezultate njenog rada. Primjer za to je da se informacija o stanju u privredi razmatra sa zakašnjenjem od dvije godine. To pokazuje da se često radi o praznom hodu. Ako bi se uspjelo na pravi način ući u realizaciju potrebnih normativa, to bi moglo doprinijeti efikasnijem radu institucija vlasti - naglasio je Ninković.

Govoreći o zapošljavanju u državnoj službi, Ninković je kazao da je na sceni posljednjih 25 godina stranačko zapošljavanje.

- Zakoni štite ljude zaposlene u državnoj službi. Iz državnih institucija je nemoguće bilo koga pomjeriti. Oni koji slabije rade, ismijavaju one koji rade dobro. U administraciji nema viška stručnjaka i onih koji znaju da rade, višak je onih koji ne rade na najbolji način, a za to ne snose nikakve sankcije - rekao je Ninković.

Pored ciljeva koje je potrebno ispuniti da bi bio poboljšan rad javne uprave propisano je i da objava odluka o žalbama u postupcima javnih nabavki bude zakonska obaveza kao najvažniji uslov za transparentnost procedura nabavki. Član Predsjedništva Udruženja građana "Tender" Rajko Kecman rekao je da je bio značajan problem što odluke o žalbama nisu objavljivane.

- To je sada promijenjeno, što predstavlja značajan napredak.

Međutim, to nije suština problema u javnim nabavkama. Zakon koji je donesen je legalizovao korupciju i nikoga nije pravno zaštitio, niti ima kazni za one koji javno ne objavljuju javne nabavke. To je jedini zakon koji nije predvidio parametre za donošenje godišnjeg plana nabavki, a bez toga se ne može ništa raditi - rekao je Kecman i dodao da su stranke u Parlamentu BiH prihvatile da u septembru u proceduru upute izmjene Zakona o javnim nabavkama, kako bi se, koliko-toliko, nabavke stavile pod kontrolu i smanjila korupcija.

Agendu su usvojili Savjet ministara BiH i vlade RS i FBiH, a već u novembru podnijeće prvi izvještaj o njenom sprovođenju.

Planirane mjere

- poboljšati pružanje javnih usluga i ostvariti uštede

- izraditi nove zakone o državnim službenicima i namještenicima

- uvesti veću fleksibilnost radnih aranžmana

- ocjenjivati kandidate za zapošljavanje u državnoj službi na osnovu kriterijuma o kvalifikovanosti i kompetentnosti

- ograničiti zapošljavanje u javnoj upravi

- uvesti i sprovesti revidirane kadrovske sisteme

- zamrznuti ukupan fond plata u javnom sektoru

- objavljivati odluke o žalbama u postupcima javnih nabavki

 (Kraj)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana