Глас Српске уз помоћ стручњака анализира реформску: Спавачи морају да напусте јавну управу

Свјетлана Шурлан
Глас Српске уз помоћ стручњака анализира реформску: Спавачи морају да напусте јавну управу

Бањалука - Реформа јавне управе један је од кључних приоритета да би била обезбијеђена фискална одрживост и квалитетно пружање услуга грађанима и привреди и неопходно је да буде спроведена у тијесној вези с реформама у социоекономском систему и владавини права.

То је кључни циљ дијела реформске агенде, коју су усагласили сви нивои власти, посвећеног реформи јавне управе. "Глас Српске" детаљно представља сваки од шест најважнијих дијелова агенде и у сарадњи са стручњацима из разних области анализира какве су шансе за њихову реализацију и ефекти које доноси њихова примјена планирана у идуће три године.

У агенди је наведено да ће Савјет министара БиХ и владе РС и ФБиХ усвојити кључне принципе за идући циклус реформе јавне управе. Реформе у овој области почеле су прије десетак година, али су резултати прилично танки и остало је још много посла.

- Модернија, компетентнија, транспарентнија, ефикаснија, исплативија и одговорнија јавна управа ће побољшати пружање јавних услуга и остварити уштеде. Планови ће укључити суштински важне реформе за управљање јавним финансијама. Постоји подршка за снажнију реформу јавне управе. Сви нивои власти ће израдити нове законе о државним службеницима и намјештеницима, уз помоћ Свјетске банке и СИГМА, да би олакшали реформу управе и увели већу флексибилност радних аранжмана - наведено је у агенди.

Прецизирано је да ће наведени закони бити усвојени убрзо након усвајања нових закона о раду.

- Кандидати за запошљавање у државној служби ће бити оцјењивани на основу претходно одређених критеријума квалификованости и компетентности, што ће обезбиједити да буду запослени најбоље рангирани - истакнуто је у агенди.

Поред тога, биће ограничено запошљавање у јавној управи све док не буду уведени и спроведени ревидирани кадровски системи, укључујући и коришћење норме.

- Укупан фонд плата у јавном сектору биће замрзнут до доношења ревидираног система одређивања плата на основу вриједности - један је од циљева у агенди.

Професор Економског факултета Бањалука Горан Радивојац каже да не мора бити смањења јавне управе, али да мора бити провјетравања.

- Исувише је неквалитетног кадра у јавној управи и реформа треба да значи подизање нивоа ефикасности запослених. Постоје управне организације у којима нема нико са средњом школом, сви имају факултет, а нису кадри да раде посао на који су распоређени - казао је Радивојац.

Консултант Центара цивилних иницијатива (ЦЦИ) за мониторинг рада законодавне и извршне власти у РС Жељко Нинковић истиче да се у области јавне управе дефинитивно морати завести ред.

- Мора се увести ред, прије свега, у републичке агенције и заводе, који нередовно достављају материјале Влади и врло често утичу и на резултате њеног рада. Примјер за то је да се информација о стању у привреди разматра са закашњењем од двије године. То показује да се често ради о празном ходу. Ако би се успјело на прави начин ући у реализацију потребних норматива, то би могло допринијети ефикаснијем раду институција власти - нагласио је Нинковић.

Говорећи о запошљавању у државној служби, Нинковић је казао да је на сцени посљедњих 25 година страначко запошљавање.

- Закони штите људе запослене у државној служби. Из државних институција је немогуће било кога помјерити. Они који слабије раде, исмијавају оне који раде добро. У администрацији нема вишка стручњака и оних који знају да раде, вишак је оних који не раде на најбољи начин, а за то не сносе никакве санкције - рекао је Нинковић.

Поред циљева које је потребно испунити да би био побољшан рад јавне управе прописано је и да објава одлука о жалбама у поступцима јавних набавки буде законска обавеза као најважнији услов за транспарентност процедура набавки. Члан Предсједништва Удружења грађана "Тендер" Рајко Кецман рекао је да је био значајан проблем што одлуке о жалбама нису објављиване.

- То је сада промијењено, што представља значајан напредак.

Међутим, то није суштина проблема у јавним набавкама. Закон који је донесен је легализовао корупцију и никога није правно заштитио, нити има казни за оне који јавно не објављују јавне набавке. То је једини закон који није предвидио параметре за доношење годишњег плана набавки, а без тога се не може ништа радити - рекао је Кецман и додао да су странке у Парламенту БиХ прихватиле да у септембру у процедуру упуте измјене Закона о јавним набавкама, како би се, колико-толико, набавке ставиле под контролу и смањила корупција.

Агенду су усвојили Савјет министара БиХ и владе РС и ФБиХ, а већ у новембру поднијеће први извјештај о њеном спровођењу.

Планиране мјере

- побољшати пружање јавних услуга и остварити уштеде

- израдити нове законе о државним службеницима и намјештеницима

- увести већу флексибилност радних аранжмана

- оцјењивати кандидате за запошљавање у државној служби на основу критеријума о квалификованости и компетентности

- ограничити запошљавање у јавној управи

- увести и спровести ревидиране кадровске системе

- замрзнути укупан фонд плата у јавном сектору

- објављивати одлуке о жалбама у поступцима јавних набавки

 (Крај)

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана