Glas Srpske uz pomoć stručnjaka analizira Reformsku agendu: Sudije i tužioci moraju da počnu raditi svoj posao

Svjetlana Šurlan
Glas Srpske uz pomoć stručnjaka analizira Reformsku agendu: Sudije i tužioci moraju da počnu raditi svoj posao

Banjaluka - U BiH je potrebno ojačati vladavinu prava na osnovu konkretnog napretka u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i korupcije.

To su ključni ciljevi dijela reformske agende koju su usaglasili svi nivoi vlasti, koji je posvećen vladavini prava i dobrom upravljanju. "Glas Srpske" detaljno predstavlja svaki od šest najvažnijih dijelova reformske agende i u saradnji sa stručnjacima iz raznih oblasti analizira kakve su šanse za njihovu realizaciju i efekti koje donosi njihova primjena planirana u iduće tri godine.

U agendi se navodi da će biti usvojena strategija reforme sudskog sistema do 2018. godine, te uspostavljena efikasna prevencija korupcije i sukoba interesa u pravosuđu. Pored toga, planirano je da budu propisani objektivni kriterijumi za imenovanje sudija i tužilaca da bi se povećao njihov profesionalizam i integritet, a biće pojačana i njihova disciplinska odgovornost.

- Insistiraće se na tome da sudovi donose odluke u razumnom roku, sagledaće se mogućnost rješavanja komunalnih predmeta vansudskim putem i biće poboljšane procedure prodaje zaplijenjene imovine - ističe se u agendi i dodaje da će biti unaprijeđena uloga sudskih izvršilaca da bi se smanjilo opterećenje sudova u izvršnom postupku.

Pravnik i advokat Zoran Jošić naglašava da se imenovanja tužilaca u svim normalnim državama dešavaju u parlamentu, što nije slučaj u BiH. Napominje da su zakoni i propisi na vrhunskom nivou, ali da ipak postoje problemi u pravosuđu, moguće zbog nedostatka novca i kadrova.

- Krivični predmeti dosta brzo idu, dok komunalni predmeti predstavljaju rak ranu. Vidim da se pripremaju izmjene zakona da bi bili angažovani privatni izvršitelji - rekao je Jošić i dodao da je s druge strane neodrživo to što se u Sudu i Tužilaštvu BiH procesuiraju samo Srbi, te da je evidentna diskriminacija.

Agendom je definisano i da će biti usvojena strategija za borbu protiv korupcije, te formirane efikasne strukture za prevenciju i nadzor, u skladu sa međunarodnim standardima i ustavnim nadležnostima. Dodaje se i da će adekvatnim mjerama na svim nivoima vlasti biti onemogućena korupcija, a sankcije efikasno primijenjene.

- Borba protiv ozbiljnog kriminala i korupcije, pored efikasnije istrage, krivičnog gonjenja i osude, takođe će biti zasnovana na čvršćim pravnim i institucionalnim okvirima koji reguliše oduzimanja imovine, pranja novca i povrat na svim nivoima vlasti u BiH - istaknuto je u agendi.

Izvršni direktor Antikorupcione mreže "ACCOUNT" Eldin Karić smatra da je u borbi protiv korupcije najvažnije da sudije i tužioci počnu da rade svoj posao i da oni koji ne rade, za to odgovaraju.

- Vrlo jasno i lako se može uspostaviti mehanizam odgovornosti i naći sistem rada koji bi obezbijedio da ono što treba da bude sankcionisano, zaista i bude. Neophodno je da se pokaže volja za borbom protiv korupcije  - istakao je Karić. Dodao je da je pravosuđe trenutno neefikasno kada je u pitanju borba protiv korupcije.

Jedan od ciljeva propisanih agendom je i profesionalan, efektivan i efikasan rad policijskih službi, koji je ključ za suočavanje s bezbjednosnim izazovima.

- Bliska saradnja svih policija biće unaprijeđena, u skladu sa ustavnim nadležnostima - istaknuto je u agendi. Dodaje se da će regionalna i međunarodna policijska saradnja nastaviti da se razvija, uključujući i stupanje na snagu operativnog sporazuma sa EUROPOL-om.

- Biće usvojena nova strategija za borbu protiv terorizma u BiH i prateći akcioni planovi, poboljšaće se protok informacija između policije i tužilaca povećanjem efikasnosti sistema razmjene podataka, usvojiće se nova strategija integrisanog upravljanja granicom koji obezbjeđuje bolju saradnju između svih srodnih agencija u BiH i preko njenih granica i usklađivaće se svi zakoni o civilnom posjedovanju oružja - neki su od ciljeva.

Stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić istakao je da se, nažalost, u BiH ni o suprotstavljanju otvorenim opasnostima po državu, kao što je terorizam, ne može postići politički konsenzus. Naglasio je da se svaka rasprava o terorizmu se iz polja bezbjednosti veoma brzo i neshvatljivom lakoćom prenese u diskurs dnevne politike.

- Regionalne policijske organizacije treba da sarađuju, ali je još važnije da agencije za sprovođenje zakona u BiH ostvare punu saradnju koja će se zasnivati na povjerenju i usaglašenim pogledima na najveće društvene opasnosti - rekao je Ćeranić i dodao da takva vrsta saradnje, nažalost, izostaje.

- Zato odgovora na pitanje, ko je stajao iza terorističkog napada na policijsku stanicu u Zvorniku, kao i na pitanje, ko su podstrekači i nalogodavci pokušaja ubistva premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima, još nema. Prema tome, od bilo koje agende nametnute sa strane, mnogo je važnije da se izabrani politički predstavnici konstitutivnih naroda u BiH pomire sa činjenicom da jedino međusobnim uvažavanjem i zajedničkim naporom mogu doći do rješenja - zaključio je Ćeranić.

Planirane mjere

- usvojiti strategiju reforme sudskog sistema

- prevenirati korupciju i sukob interesa u pravosuđu

- propisati objektivne kriterijume za imenovanje sudija i tužilaca

- povećati profesionalizam, integritet i disciplinsku odgovornost sudija i tužilaca

- moguće rješavanja komunalnih predmeta vansudskim putem

- poboljšanje procedura prodaje zaplijenjene imovine

- unaprijediti ulogu sudskih izvršilaca

- bliska saradnja svih policija biće unaprijeđena

- razvoj regionalne i međunarodne policijske saradnje

- obezbijediti dvosmjerni protok povjerljivih informacija

- usvojiti strategiju za borbu protiv terorizma

- usvojiti strategiju integrisanog upravljanja granicom

 

 (Sutra: Reforma javne uprave)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana