Глас Српске уз помоћ стручњака анализира Реформску агенду: Судије и тужиоци морају да почну радити свој посао

Свјетлана Шурлан
Глас Српске уз помоћ стручњака анализира Реформску агенду: Судије и тужиоци морају да почну радити свој посао

Бањалука - У БиХ је потребно ојачати владавину права на основу конкретног напретка у борби против организованог криминала, тероризма и корупције.

То су кључни циљеви дијела реформске агенде коју су усагласили сви нивои власти, који је посвећен владавини права и добром управљању. "Глас Српске" детаљно представља сваки од шест најважнијих дијелова реформске агенде и у сарадњи са стручњацима из разних области анализира какве су шансе за њихову реализацију и ефекти које доноси њихова примјена планирана у идуће три године.

У агенди се наводи да ће бити усвојена стратегија реформе судског система до 2018. године, те успостављена ефикасна превенција корупције и сукоба интереса у правосуђу. Поред тога, планирано је да буду прописани објективни критеријуми за именовање судија и тужилаца да би се повећао њихов професионализам и интегритет, а биће појачана и њихова дисциплинска одговорност.

- Инсистираће се на томе да судови доносе одлуке у разумном року, сагледаће се могућност рјешавања комуналних предмета вансудским путем и биће побољшане процедуре продаје заплијењене имовине - истиче се у агенди и додаје да ће бити унапријеђена улога судских извршилаца да би се смањило оптерећење судова у извршном поступку.

Правник и адвокат Зоран Јошић наглашава да се именовања тужилаца у свим нормалним државама дешавају у парламенту, што није случај у БиХ. Напомиње да су закони и прописи на врхунском нивоу, али да ипак постоје проблеми у правосуђу, могуће због недостатка новца и кадрова.

- Кривични предмети доста брзо иду, док комунални предмети представљају рак рану. Видим да се припремају измјене закона да би били ангажовани приватни извршитељи - рекао је Јошић и додао да је с друге стране неодрживо то што се у Суду и Тужилаштву БиХ процесуирају само Срби, те да је евидентна дискриминација.

Агендом је дефинисано и да ће бити усвојена стратегија за борбу против корупције, те формиране ефикасне структуре за превенцију и надзор, у складу са међународним стандардима и уставним надлежностима. Додаје се и да ће адекватним мјерама на свим нивоима власти бити онемогућена корупција, а санкције ефикасно примијењене.

- Борба против озбиљног криминала и корупције, поред ефикасније истраге, кривичног гоњења и осуде, такође ће бити заснована на чвршћим правним и институционалним оквирима који регулише одузимања имовине, прања новца и поврат на свим нивоима власти у БиХ - истакнуто је у агенди.

Извршни директор Антикорупционе мреже "ACCOUNT" Елдин Карић сматра да је у борби против корупције најважније да судије и тужиоци почну да раде свој посао и да они који не раде, за то одговарају.

- Врло јасно и лако се може успоставити механизам одговорности и наћи систем рада који би обезбиједио да оно што треба да буде санкционисано, заиста и буде. Неопходно је да се покаже воља за борбом против корупције  - истакао је Карић. Додао је да је правосуђе тренутно неефикасно када је у питању борба против корупције.

Један од циљева прописаних агендом је и професионалан, ефективан и ефикасан рад полицијских служби, који је кључ за суочавање с безбједносним изазовима.

- Блиска сарадња свих полиција биће унапријеђена, у складу са уставним надлежностима - истакнуто је у агенди. Додаје се да ће регионална и међународна полицијска сарадња наставити да се развија, укључујући и ступање на снагу оперативног споразума са EUROPOL-ом.

- Биће усвојена нова стратегија за борбу против тероризма у БиХ и пратећи акциони планови, побољшаће се проток информација између полиције и тужилаца повећањем ефикасности система размјене података, усвојиће се нова стратегија интегрисаног управљања границом који обезбјеђује бољу сарадњу између свих сродних агенција у БиХ и преко њених граница и усклађиваће се сви закони о цивилном посједовању оружја - неки су од циљева.

Стручњак за безбједност Предраг Ћеранић истакао је да се, нажалост, у БиХ ни о супротстављању отвореним опасностима по државу, као што је тероризам, не може постићи политички консензус. Нагласио је да се свака расправа о тероризму се из поља безбједности веома брзо и несхватљивом лакоћом пренесе у дискурс дневне политике.

- Регионалне полицијске организације треба да сарађују, али је још важније да агенције за спровођење закона у БиХ остваре пуну сарадњу која ће се заснивати на повјерењу и усаглашеним погледима на највеће друштвене опасности - рекао је Ћеранић и додао да таква врста сарадње, нажалост, изостаје.

- Зато одговора на питање, ко је стајао иза терористичког напада на полицијску станицу у Зворнику, као и на питање, ко су подстрекачи и налогодавци покушаја убиства премијера Србије Александра Вучића у Поточарима, још нема. Према томе, од било које агенде наметнуте са стране, много је важније да се изабрани политички представници конститутивних народа у БиХ помире са чињеницом да једино међусобним уважавањем и заједничким напором могу доћи до рјешења - закључио је Ћеранић.

Планиране мјере

- усвојити стратегију реформе судског система

- превенирати корупцију и сукоб интереса у правосуђу

- прописати објективне критеријуме за именовање судија и тужилаца

- повећати професионализам, интегритет и дисциплинску одговорност судија и тужилаца

- могуће рјешавања комуналних предмета вансудским путем

- побољшање процедура продаје заплијењене имовине

- унаприједити улогу судских извршилаца

- блиска сарадња свих полиција биће унапријеђена

- развој регионалне и међународне полицијске сарадње

- обезбиједити двосмјерни проток повјерљивих информација

- усвојити стратегију за борбу против тероризма

- усвојити стратегију интегрисаног управљања границом

 

 (Сутра: Реформа јавне управе)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана