„Glas Srpske“ u rodnom generalovom selu uoči presude Haškog tribunala: Ratko bio i ostao heroj

Ž. D.
„Glas Srpske“ u rodnom generalovom selu uoči presude Haškog tribunala: Ratko bio i ostao heroj

Sarajevo - Vrijeme koje je otkucavalo do presude nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske RS generalu Ratku Mladiću unosilo je nervozu među malobrojne stanovnike njegovog rodnog sela Božanovići nadomak Kalinovika, u kojem je bio i ostao heroj.

Mada slute epilog u Haškom tribunalu jednoglasni su u tome da je Mladić nevin i da će odluka biti politička. U Božanovićima je sve u znaku Mladića, a jedna ulica nosi i njegovo ime.

- Mladići su uvijek bili na strani slobode i boraca za pravdu. Ratkovog oca su ubile ustaše. I Ratko se kao i njegov otac borio zajedno sa svojim narodom. Šta imam očekivati, to je već presuđeno. Mi Srbi smo osuđeni. Ako ga kojim slučajem oslobode biće kao da sam se ponovo rodio. Šta god odluče, on će za nas biti heroj. Hoću da pozdravim generala i da izdrži i zadnji čin nepravde - kaže Zoran Mladić, jedan od najbližih generalovih rođaka sa kojim se redovno čuo do prije dva mjeseca i koji se uvijek raspitivao za sve u selu.

Duško Mladić, takođe generalov rođak, kaže da bi mu priredili veliki doček kad bi, da je haške pravde, bio oslobođen.

- Dva sela bi spremila slavlje. Pripremili bi 20 janjaca. Ali znamo mi svi šta se sprema i da mu je davno presuđeno. To je politika. Boli me sve ružno što govore o našem generalu. Nikada ljude nije dijelio po rasi i nacionalnosti nego po tome kakav je ko čovjek - kazao je Duško.

U Kalinoviku su ponosni što je Mladić rodom iz njihovog kraja.

- Za mene je on heroj i legenda, a oni neka sude kako hoće - kazao je Slavko Veletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana