„Глас Српске“ у родном генераловом селу уочи пресуде Хашког трибунала: Ратко био и остао херој

Ж. Д.
„Глас Српске“ у родном генераловом селу уочи пресуде Хашког трибунала: Ратко био и остао херој

Сарајево - Вријеме које је откуцавало до пресуде некадашњем команданту Главног штаба Војске РС генералу Ратку Младићу уносило је нервозу међу малобројне становнике његовог родног села Божановићи надомак Калиновика, у којем је био и остао херој.

Мада слуте епилог у Хашком трибуналу једногласни су у томе да је Младић невин и да ће одлука бити политичка. У Божановићима је све у знаку Младића, а једна улица носи и његово име.

- Младићи су увијек били на страни слободе и бораца за правду. Ратковог оца су убиле усташе. И Ратко се као и његов отац борио заједно са својим народом. Шта имам очекивати, то је већ пресуђено. Ми Срби смо осуђени. Ако га којим случајем ослободе биће као да сам се поново родио. Шта год одлуче, он ће за нас бити херој. Хоћу да поздравим генерала и да издржи и задњи чин неправде - каже Зоран Младић, један од најближих генералових рођака са којим се редовно чуо до прије два мјесеца и који се увијек распитивао за све у селу.

Душко Младић, такође генералов рођак, каже да би му приредили велики дочек кад би, да је хашке правде, био ослобођен.

- Два села би спремила славље. Припремили би 20 јањаца. Али знамо ми сви шта се спрема и да му је давно пресуђено. То је политика. Боли ме све ружно што говоре о нашем генералу. Никада људе није дијелио по раси и националности него по томе какав је ко човјек - казао је Душко.

У Калиновику су поносни што је Младић родом из њиховог краја.

- За мене је он херој и легенда, а они нека суде како хоће - казао је Славко Велетић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана