Glas Srpske u posjedu dokumenata UO CB BiH: Trošenje deviznih rezervi pod kapom državne tajne

D. Gavrilović, M. Čigoja
Glas Srpske u posjedu dokumenata UO CB BiH: Trošenje deviznih rezervi pod kapom državne tajne

Banjaluka - Predsjedništvo BiH i Upravni odbor Centralne banke BiH, mada tvrde da to nikada nije razmatrano, odmakli su u kovanju tajnog plana za prebacivanje stotina miliona maraka iz deviznih rezervi Centralne banke institucijama BiH iako taj novac pripada entitetima kao osnivačima banke, potvrđuju dokumenta do kojih je došao "Glas Srpske".

U više navrata "Glas Srpske" je pisao da je Predsjedništvo BiH zatražilo od Upravnog odbora Centralne banke da institucijama BiH bude stavljen na raspolaganje novac iz generalnih rezervi. Upravni odbor Centralne banke još razrađuje modalitete kako da novac bude stavljen na raspolaganje, a do sada je plan bio da na nivou BiH bude osnovan investiciono-razvojni fond u koji bi bilo prebačeno nekoliko stotina miliona KM iz viška deviznih rezervi koji iznosi oko pola milijarde maraka. Upravni odbor Centralne banke BiH imenovao je komisiju čiji je zadatak da razmotri modalitete za obezbjeđivanje novca za osnivanje razvojno-investicionog fonda. Višak deviznih rezervi bi putem novoosnovanog fonda bio preusmjeren institucijama BiH. Vladajuća koalicija na nivou BiH, u kojoj RS predstavljaju SDS, PDP i NDP, užurbano vrši pripreme za uspostavljanje dvije nove institucije na nivou BiH koje bi funkcionisale pod plaštom razvojno-investicionog fonda - agencije za mala i srednja preduzeća i fonda za razvoj malih i srednjih preduzeća. To, osim direktne finansijske štete za entitete, predstavlja i plastičan primjer prenosa nadležnosti na nivo BiH jer se radi o djelatnostima koje su isključiva nadležnost entiteta, a osnivanje navedenih institucija nema ni ustavno utemeljenje. Ove aktivnosti otpočele su nakon što su kao predstavnici RS u Upravni odbor Centralne banke imenovani Ljubiša Vladušić, koji je blizak SDS-u, i Trivo Marinković, kadar PDP-a. Da bi plan bio sproveden bez otpora, Centralna banka BiH je suočena sa snažnim političkim pritiscima za izmjenu regulative kako bi bio prekinut mandat legalno imenovanog viceguvernera iz srpskog naroda Radomira Božića i na njegovo mjesto zasjeo kadar podoban aktuelnoj vlasti na nivou BiH.

Tajna operacija

U Predsjedništvu BiH su kategorično tvrdili da se radi o izmišljenoj priči, a u Centralnoj banci uporno odbijali da odgovore da li je ovo pitanje razmatrano na sjednicama njihovog Upravnog odbora. Dokumenta koja su u posjedu "Glasa Srpske" potvrđuju da je prebacivanje deviznih rezervi razmatrano više puta, uključujući i sjednicu Upravnog odbora Centralne banke BiH održanu 30. septembra. Tajnost operacije potvrđuje da su jedino zaključci u vezi sa tačkom dnevnog reda koja se odnosila na utvrđivanje prijedloga modaliteta za angažovanje novca kao odgovor na pismo Predsjedništva BiH dobili oznaku "povjerljivo" u zapisniku sa održane sjednice Upravnog odbora Centralne banke. Da se akterima operacije žuri, pokazuje činjenica da je pismo Predsjedništva BiH stavljeno na dnevni red sjednice Upravnog odbora Centralne banke samo sedam dana nakon što im je upućeno.

- Zaključak za tačku 3 je isključen iz zapisnika i sastavljen kao zaseban izvod iz zapisnika koji će biti dostavljen samo članovima Upravnog odbora Centralne banke - navedeno je u zapisniku sa sjednice Upravnog odbora.

U zaključku u vezi sa tačkom 3, u koji je "Glas Srpske" imao uvid, navedeno je da je Upravni odbor analizirao dostavljeni materijal i ocijenio ga izuzetno kvalitetno pripremljenim dokumentom koji na jasan i stručan način analizira moguće modalitete i daje bolji osnov za definisanje najadekvatnijeg modaliteta angažovanja novca kao odgovor na pismo Predsjedništva BiH.

- Upravni odbor je jednoglasno donio zaključak da se u ovoj fazi neće opredjeljivati o najpovoljnijem modalitetu dok ne budu obavljene konsultacije sa Predsjedništvom BiH. Zadužuje se guverner Centralne banke Senad Softić da pripremi dopis Predsjedništvu BiH kojim će ih obavijestiti da je Upravni odbor razmatrao dodatne analize i modalitete angažovanja sredstava kao odgovor na pismo Predsjedništva i da je zadužio Softića da obavi konsultacije sa Predsjedništvom BiH - navedeno je u zaključku Upravnog odbora.

Softić je zadužen da Predsjedništvu BiH predstavi varijantu dva koju je Upravni odbor Centralne banke ocijenio kao najpogodniji modalitet stavljanja u funkciju deviznih rezervi.

- Zaključeno je da se s ciljem definisanja konačnog modaliteta nastavi sa razradom varijante dva uzevši u obzir i njene podvarijante, koje se odnose na definisanje omjera za distribuciju dobiti Centralne banke u različitim rasponima (60%-40% i 70%-30%) - zaključio je Upravni odbor Centralne banke.

Zatraženo je i da Ministarstvo finansija i trezora BiH obezbijedi novac za pokrivanje deficita u slučaju da iznos deviznih rezervi ne može pokriti gubitak Centralne banke. Upravni odbor je zauzeo i stav da Centralna banka ne može biti odgovorna za način i namjenu korišćenja novca koji će prenijeti nadležnim organima BiH u skladu sa zahtjevom Predsjedništva BiH iz pisma Centralnoj banci.

Ivanić demantuje, Marinković bez teksta

Član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić tvrdi da Predsjedništvo BiH nije tražilo formiranje nikakvog državnog fonda.

- Predsjedništvo BiH je tražilo analizu kako bismo vidjeli da li postoji mogućnost angažovanja viška sredstava, što je tražio i predsjednik RS Milorad Dodik. Kada dobijem dokument, onda ću ga moći komentarisati. Nema zahtjeva za formiranje državnog fonda, već postoji zahtjev za analizu. Što se mene tiče, mislim da je nemoguće osnivanje državnog fonda jer je to suprotno sistemu karensi borda - istakao je Ivanić.

Član Upravnog odbora Centralne banke BiH Trivo Marinković nije želio da govori o ovoj temi.

- Ne pominjite 30. septembar, ne pominjite nikakvo razmatranje. Šta vas drugo interesuje, pustite 30. septembar i improvizacije. Šta je iduće pitanje? - upitao je Marinković.

Na novi pokušaj da mu postavimo pitanje zašto je zaključak o razmatranju modaliteta za korišćenje deviznih rezervi pod oznakom povjerljivo, Marinković je upitao da li smo mi dobili taj materijal i iz kojih izvora.

- Imam i ja pravo da se ne moram vama ispovijedati. Što bih ja vama to rekao? Poslije toga su se dešavale i neke druge stvari i zašto je to vama ponovo bitno i ko vam je dao instrukciju da je to baš tako bitno? Što bih ja sa vama telefonom razgovarao, ja i ne znam da ste vi, vi ste se, naravno, predstavili, ali ako ste već htjeli nešto da razgovaramo, zašto niste zakazali razgovor lice u lice, nego svaki put telefonom i pravite improvizacije - rekao je Marinković.

Nakon što smo mu ponudili da razgovaramo uživo, Marinković je rekao da nema nikakvu potrebu ni obavezu i da je razgovarao sa osobama koje su imale potrebu o tome da razgovaraju.

Vladušić, kao i ranije, nije odgovarao na mnogobrojne pozive.

Radni tim

Upravni odbor Centralne banke imenovao je radni tim sa zadatkom da pripremi prijedloge mogućih modaliteta za korišćenje deviznih rezervi za razvoj malih i srednjih preduzeća, poljoprivrede i zapošljavanje pripravnika. Sva ta pitanja su u isključivoj nadležnosti entiteta.

Radni tim je zadužen da najkasnije do 21. avgusta pripremi prijedloge i dostavi ih guverneru Centralne banke kako bi bili razmatrani na sjednici Upravnog odbora. Za članove radnog tima imenovani su glavni ekonomista Centralne banke i šefovi odjeljenja za računovodstvo i finansije, bankarstvo, upravljanje rizicima, te monitoring i analize.

Odnosi s javnošću

Upravni odbor Centralne banke je u zaključku na koji je stavljena oznaka tajnosti zatražio da u skladu sa procjenom guvernera Senada Softića bude pripremljena procjena strategije odnosa s javnošću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana