Glas Srpske u posjedu dokaza o sumnjivim nabavkama za OS BiH: Vojska poručila 1,5 tona, a dobila 21 tonu konzervi

Željka Domazet
Glas Srpske u posjedu dokaza o sumnjivim nabavkama za OS BiH: Vojska poručila 1,5 tona, a dobila 21 tonu konzervi

Sarajevo - Tri pješadijske brigade Oružanih snaga BiH poručile su za drugo tromjesečje ove godine 1.509 kilograma različitih vrsta konzervi sa hranom, a u magacine je stiglo čak 14 puta više - 21.231 kilogram, od čega je dobar dio bio neispravan.

Afera "Konzerve" u Oružanim snagama BiH isplivala je na površinu na sjednici Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH, na kojoj je upozoreno da vojsci nedostaje hrana i da je suočena sa dotrajalim uniformama i opremom, dok je s druge strane ogromnoj količini konzervi istekao rok trajanja, zbog čega su spremne za otpis. Članovi komisije su na sjednici održanoj u četvrtak istakli da za veći dio od 308 tona konzervi ističe rok i da će biti donirane ili otpisane, a u isto vrijeme nedostaju mlijeko, mliječni proizvodi, voće i povrće.

Dokumenti o dijelu nabavki do kojih je došao "Glas Srpske" pokazuju da su konzerve sa mesom, paštetama i ribom nabavljane mimo potreba jedinica i u mnogo većim količinama nego što je poručeno i koliko vojnici mogu da potroše.

Na malverzacije upozorava i naš sagovornik koji je išao u inspekciju na terenu. On upozorava da je nakon prijema konzervi primijećeno da je dio neispravan.

- U Bihaću ih je takvih čak 1.532 kilograma, a u Doboju 335 kilograma. Jedinice Operativne komande Oružanih snaga BiH tražile su angažovanje stručnih timova da bi bila utvrđena ispravnosti konzervi i da bi neispravne konzerve bile vraćene. Pregled je obavljen tek nakon dva mjeseca, a neispravne konzerve još nisu vraćene. Postavlja se i pitanje kako je moguće da se konzerve prime u magacine za ishranu vojske iako je unaprijed bilo jasno da se ne mogu potrošiti u predviđenom roku za upotrebu - kaže naš sagovornik.

Dodao je da se ovim nabavkama moraju pozabaviti istražni organi.

- Podaci jasno ukazuju na korupciju. Moguć je i gori scenario jer se postavlja pitanje da li je neko ciljano išao da potruje vojsku i da u svemu tome isprazni nečija skladišta - rekao je naš izvor.

Od koga su ogromne količine konzervi nabavljene i koliko su plaćene, u petak nismo uspjeli da saznamo. Da se radi o unosnim poslovima jasno je iz podatka da Ministarstvo odbrane godišnje na hranu troši više od pet miliona KM.

Zamjenik ministra odbrane za upravljanje resursima Boris Jerinić kaže da su javne nabavke Pandorina kutija.

- Pokušao sam da se pozabavim tim problemom, ali sam naišao na opstrukcije u Sektoru za nabavku i logistiku. Tamo podatke kriju kao zmija noge - kaže Jerinić.

Kada je saznao da postoje veće količine konzervi kojima je istakao ili ubrzo ističe rok upotrebe, kaže on, tražio je od pomenutog sektora da mu dostave analizu u vezi sa tom nabavkom.

- Tražio sam odgovore na pitanja kako je izvršena nabavka, na osnovu čijeg zahtjeva su nabavljene, da li je pravljena procjena neophodnih količina i za koji vremenski period kako ne bismo došli u situaciju da deklarisani rok trajanja konzervi istekne, a one ne budu utrošene - istakao je Jerinić i dodao da nije dobio podatke.

Istakao je da su ugovori za nabavku konzervi potpisani 2014. godine i da je dobavljačima sve plaćeno.

- Potrošen je enorman novac, a vojnicima daju stare konzerve i to je bruka. Stvari se moraju izvesti na čistac i učiniću sve da odgovaraju oni koji su do ovoga doveli - naglasio je Jerinić i dodao je da će biti primoran da pokrene i disciplinske postupke protiv pojedinih odgovornih lica, ne navodeći o kojim ljudima je riječ.

Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH Dušanka Majkić kaže da godinama ukazuje na propuste i nezakonitosti u radu Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, koje su posebno izražene u javnim nabavkama.

- Imajući u vidu da je Ministarstvo odbrane najveći budžetski korisnik, koji svake godine utroši oko 300 miliona KM, teško je razumjeti tu vrstu nedomaćinskog poslovanja i neodgovornosti za upravljanje javnim novcem, a da vojnici gladuju. Nabavili su 308 tona konzervi kojima ističe rok upotrebe, a vojsci nedostaju osnovni artikli poput voća, povrća i mlijeka, te uniforme - istakla je Majkićeva.

Naglašava da je teško povjerovati da ministar odbrane i njegova dva zamjenika čine bilo šta na popravljanju stanja u ovoj oblasti.

- Ministar odbrane ćuti o apsolutnoj isključenosti zamjenika. Danas ta mjesta jedino služe za uhljebljenje stranačkog kadra. I deset generala u Oružanim snagama imaju odgovornost u svemu ovome. Bez ozbiljnog rješavanja nagomilanih problema ovaj sistem će se sam urušiti - istakla je Majkićeva, navodeći da je pitanje da li su o svemu ovome upoznati u Predsjedništvu BiH, koje je zaduženo za odbrambenu politiku.

Kubik drva 150 maraka

Dušanka Majkić istakla je da je sumnjiva i nabavka energenata za Oružane snage BiH koji nikada ne stižu na vrijeme, iako su masno plaćeni.

- Za jedan kubik ogrjevnog drveta daje se 150 KM - istakla je Majkićeva i dodala da nije čudo što sve veći broj vojnika po ugovoru napušta službu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana