Глас Српске открива детаље анализе команданта Заједничког штаба ОС БиХ: Ангажман војника на прослави по закону

Жељка Домазет
Глас Српске открива детаље анализе команданта Заједничког штаба ОС БиХ: Ангажман војника на прослави по закону

Сарајево - Учешћем припадника Трећег пјешадијског (РС) пука Оружаних снага БиХ на прослави Дана Републике 9. јануара у Бањалуци није прекршен закон нити било који други акт и због тога командант Заједничког штаба Оружаних снага Анто Јелеч није затражио ничију одговорност.

Министарство одбране БиХ заузеће у понедјељак став о анализи коју је Јелеч сачинио на њихов захтјев и која носи ознаку тајности. Јелеч је половином јануара задужен да до 2. фебруара достави анализу и резултате истраге о учешћу припадника Трећег пјешадијског (РС) пука на обиљежавању 9. јануара и да предложи мјере у случају да буде утврђено да је дошло до повреде закона и других аката који се тичу ланца командовања.

- Основни садржај анализе јесте да у процесу одобравања учешћа припадника Трећег пјешадијског (РС) пука на обиљежавању Дана Републике нема преступа и одговорних. С друге стране, треба јасније дефинисати процедуре одобравања учешћа војних јединица да их не би свако тумачио како му падне на памет - рекао је "Гласу Српске" замјеник министра одбране Борис Јеринић не желећи да говори детаљније о извјештају.

У Министарству одбране БиХ су истакли да им је достављена анализа и да ће бити разматрана на састанку министарке одбране Марине Пендеш и њених замјеника. Потом ће бити достављена Предсједништву БиХ, које ће анализу разматрати на састанку са руководством Министарства одбране.

- Након завршетка ових процедуралних активности, јавност ће бити упозната са детаљима анализе - казали су у Министарству одбране.

Како сазнајемо, састанак чланова Предсједништва са руководством Министарства одбране заказан је за уторак. У Кабинету предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића казали су да им анализа није стигла и да због тога не могу ни да је коментаришу. Иванић је раније рекао да је његово наређење за ангажман припадника Трећег пјешадијског (РС) пука на прослави Дана Републике било у складу са законом и праксом Предсједништва БиХ.

Јелеч је у четвртак потврдио "Гласу Српске" да је сачинио анализу и обавио задатак.

- У тој анализи има много задатака и стручне службе треба све да испровјеравају. Овај материјал носи ознаку повјерљиво и даље је на Министарству одбране да се одреди према њој - рекао је Јелеч.

Одобрење за ангажовање војника на прослави у Бањалуци на Иванићев захтјев потписао је замјеник министра одбране Сеад Јусић, који је министарку мијењао док је била на годишњем одмору. СББ чији је кадар Јусић због тога је најавила да ће затражити његову смјену, док је Пендешева устврдила да је он урадио све у складу са законом и овлашћењима.

Бошњачки политичари тврде да војници нису смјели бити на прослави у Бањалуци, јер је Уставни суд БиХ утврдио да је обиљежавање Дана РС 9. јануара неуставно с обзиром на то да је истог дана и крсна слава Свети Стефан. Због тога су вршили огроман притисак да буду кажњени одговорни за ангажман војника.

Народна скупштина РС је, међутим, послије те одлуке Уставног суда и одржаног референдума на којем се 99,8 грађана изјаснило да треба да буде настављено прослављање празника истог датума, донијела Закон о Дану РС којим је дефинисано да је Дан Републике републички празник секуларног карактера.

Ангажман

Ангажман јединице Оружаних снага БиХ Младен Иванић је затражио након што Министарство одбране није изашло у сусрет идентичном захтјеву Службе предсједника РС одобривши само наступ војног оркестра.

Иванић је 9. јануара на Тргу Крајине у Бањалуци постројио почасну јединицу чији му је старјешина предао рапорт.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана