Glas Srpske otkriva: Visoke plate petoro vlasnika ostavile firme bez olakšica

Marijana Miljić
Glas Srpske otkriva: Visoke plate petoro vlasnika ostavile firme bez olakšica

Banjaluka - Enormno visoke plate u rasponu od 10.000 do 20.000 maraka cijele prošle godine sebi su isplaćivali čelnici pet preduzeća iz sektora tekstila, odjeće, kože i proizvoda od kože, što je na kraju presudilo da Vlada RS ukine olakšice kompletnom tom sektoru koje mu je dala prije osam godina.

"Glas Srpske" saznaje da je riječ o vlasnicima fabrika obuće "Sportek" i "Dermal" iz Kotor Varoša Federiku Zaketu i Radenku Bubiću, "Obuće" iz Zvornika Vladimiru Mijatoviću i tekstilnih preduzeća iz Kostajnice "Kajak" i "Makriteks" Đovaniju Tesarolu i Kristini Ladelfa.

Vlasnici i direktori privatnih kompanija imaju pravo da sebi isplaćuju visoke plate, ali je problem nastao zbog toga što su prilikom njihove isplate korišćene Vladine olakšice. Vlada je uvela olakšice kako bi pomogla ovoj grani privrede, koju karakterišu niska zarada u poslovanju u odnosu na druge sektore i male plate zaposlenih. Cilj olakšica bilo je podsticanje razvoja i novo zapošljavanje u obućarskoj i tekstilnoj industriji.

Olakšice su se ogledale u tome da je snižena osnova za obračun doprinosa za zaposlene u ovom sektoru koji imaju platu veću od republičkog prosjeka, koji je u prošloj godini iznosio 831 KM. Na taj način preduzeća su izdvajala manje novca za doprinose, ali je problem nastao kada je utvrđeno da menadžment pojedinih preduzeća sebi isplaćuje visoke plate koje ne odražavaju krizu u njihovom sektoru.

Vlada je zbog toga početkom godine ukinula povlasticu i povećala osnovu za obračun doprinosa za zaposlene čija zarada premašuje republički prosjek, što će uticati na rast troškova preduzeća i opteretiti njihovo poslovanje.

- Stupanjem na snagu novog Zakona o doprinosima od 1. januara ove godine za zaposlene u ovom sektoru, čija je plata manja od prosečne plate za prethodnu godinu, osnovica doprinosa i dalje iznosi 25 odsto, dok se za zaposlene čija je plata jednaka prosječnoj ili veća doprinosi plaćaju na ukupan prihod obveznika na koji se plaća porez na dohodak koji uključuje doprinose, odnosno na bruto platu - kazali su u Ministarstvu finansija RS.

U obrazloženju koje je pratilo novi Zakon o doprinosima navedeno je da je dolazilo do zloupotreba povlastica.

- U praksi je dolazilo do zloupotreba od strane menadžmenta i odgovornih lica uplatioca doprinosa jer su isplaćivali vrlo visoke plate na koje je plaćen doprinos prema umanjenoj osnovici. To nije bio cilj uvođenja umanjene osnovice - navedeno je obrazloženju uz Zakon o doprinosima RS.

U "Sporteku", čiji je vlasnik prednjačio po visini plate, a jedan mjesec sebi isplatio i višestruko veći iznos od toga, nismo uspjeli da dobijemo komentar. U preduzeću su rekli da im pošaljemo pitanja elektronskom poštom, ali odgovori na njih nisu stigli do zaključenja ovog broja "Glasa Srpske".

Direktor i vlasnik "Dermala" Radenko Bubić rekao je da je plata koju je sebi isplatio zaslužena i zarađena.

- Tu platu sam sebi isplatio iz svojih priliva i izvora. Smatram da je to adekvatna nadoknada za nekoga ko može obezbijediti posao za 700 ljudi. Mi imamo i ogromne putne troškove, ali i ostale izdatke u vezi sa sklapanjem poslova. Troškovi onih koji na sebi vuku stotine radnika mnogo su veći od onoga ko obavlja neke druge poslove - kazao je Bubić i dodao da ne treba da se pravda novinarima kolika je njegova plata.

U zvorničkoj "Obući" su rekli da se vlasnik i direktor Vladimir Mijatović neće oglašavati, niti davati bilo kakve komentare u vezi sa svojom platom. U "Kajaku" su kazali

da zovemo u određeno vrijeme kako bismo dobili komentar, ali u dogovorenom terminu niko nije odgovarao na pozive na isti broj.

U "Makriteksu" su najprije potvrdili da je Kristina Ladelfa sebi prošle godine isplaćivala visoku platu i da u tome nema ništa sporno jer je u to vrijeme bila i direktor i vlasnik. Nakon toga, pozvali su nas i rekli da ne pominjemo njihovo preduzeće i da se obratimo njihovom advokatu.

- U vezi sa Vašim pozivom koji se tiče objavljivanja podataka o plati Kristine Ladelfa i imena firme "Makriteks" zamoljavamo Vas da radi privatnosti firme i Kristine Ladelfa ne objavljujete imena i podatke jer niste ovlašteni. Shodno tome smatramo da takve informacije ne treba objavljivati javno i spominjati ni ime firme ni Kristine Ladelfa, niti to treba zanimati javnost. Ako objavite te podatke smatraćemo to klevetom i tužićemo vas za nanesenu štetu zato što niste ovlašćeni od nas da takve informacije objavljujte - navedeno je u dopisu iz ovog preduzeća.

Poslodavci

Zanimljivo je da je zakon kojim su ukinute olakšice podržala i Unija udruženja poslodavaca RS.

- Iako nam ne idu u prilog, nismo se mogli boriti protiv novih pravila jer za to nismo imali nijednog argumenta. Pojedinci su nanijeli nesagledivu štetu savjesnim poslodavcima iz ove djelatnosti - kazao je ranije predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić, koji je i na čelu Udruženja tekstila, kože i obuće.

Prvi čovjek "Sanina" iz Dervente Radovan Pazurević istakao je da će ukidanje olakšica njegovu firmu godišnje koštati oko pola miliona KM, dok je tehnički direktor banjalučke "Beme" Marinko Umičević pozvao nadležne organe da objelodane ko je isplaćivao enormno visoke zarade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana