Глас Српске открива: Високе плате петоро власника оставиле фирме без олакшица

Маријана Миљић
Глас Српске открива: Високе плате петоро власника оставиле фирме без олакшица

Бањалука - Енормно високе плате у распону од 10.000 до 20.000 марака цијеле прошле године себи су исплаћивали челници пет предузећа из сектора текстила, одјеће, коже и производа од коже, што је на крају пресудило да Влада РС укине олакшице комплетном том сектору које му је дала прије осам година.

"Глас Српске" сазнаје да је ријеч о власницима фабрика обуће "Спортек" и "Дермал" из Котор Вароша Федерику Закету и Раденку Бубићу, "Обуће" из Зворника Владимиру Мијатовићу и текстилних предузећа из Костајнице "Кајак" и "Макритекс" Ђованију Тесаролу и Кристини Ладелфа.

Власници и директори приватних компанија имају право да себи исплаћују високе плате, али је проблем настао због тога што су приликом њихове исплате коришћене Владине олакшице. Влада је увела олакшице како би помогла овој грани привреде, коју карактеришу ниска зарада у пословању у односу на друге секторе и мале плате запослених. Циљ олакшица било је подстицање развоја и ново запошљавање у обућарској и текстилној индустрији.

Олакшице су се огледале у томе да је снижена основа за обрачун доприноса за запослене у овом сектору који имају плату већу од републичког просјека, који је у прошлој години износио 831 КМ. На тај начин предузећа су издвајала мање новца за доприносе, али је проблем настао када је утврђено да менаџмент појединих предузећа себи исплаћује високе плате које не одражавају кризу у њиховом сектору.

Влада је због тога почетком године укинула повластицу и повећала основу за обрачун доприноса за запослене чија зарада премашује републички просјек, што ће утицати на раст трошкова предузећа и оптеретити њихово пословање.

- Ступањем на снагу новог Закона о доприносима од 1. јануара ове године за запослене у овом сектору, чија је плата мања од просечне плате за претходну годину, основица доприноса и даље износи 25 одсто, док се за запослене чија је плата једнака просјечној или већа доприноси плаћају на укупан приход обвезника на који се плаћа порез на доходак који укључује доприносе, односно на бруто плату - казали су у Министарству финансија РС.

У образложењу које је пратило нови Закон о доприносима наведено је да је долазило до злоупотреба повластица.

- У пракси је долазило до злоупотреба од стране менаџмента и одговорних лица уплатиоца доприноса јер су исплаћивали врло високе плате на које је плаћен допринос према умањеној основици. То није био циљ увођења умањене основице - наведено је образложењу уз Закон о доприносима РС.

У "Спортеку", чији је власник предњачио по висини плате, а један мјесец себи исплатио и вишеструко већи износ од тога, нисмо успјели да добијемо коментар. У предузећу су рекли да им пошаљемо питања електронском поштом, али одговори на њих нису стигли до закључења овог броја "Гласа Српске".

Директор и власник "Дермала" Раденко Бубић рекао је да је плата коју је себи исплатио заслужена и зарађена.

- Ту плату сам себи исплатио из својих прилива и извора. Сматрам да је то адекватна надокнада за некога ко може обезбиједити посао за 700 људи. Ми имамо и огромне путне трошкове, али и остале издатке у вези са склапањем послова. Трошкови оних који на себи вуку стотине радника много су већи од онога ко обавља неке друге послове - казао је Бубић и додао да не треба да се правда новинарима колика је његова плата.

У зворничкој "Обући" су рекли да се власник и директор Владимир Мијатовић неће оглашавати, нити давати било какве коментаре у вези са својом платом. У "Кајаку" су казали

да зовемо у одређено вријеме како бисмо добили коментар, али у договореном термину нико није одговарао на позиве на исти број.

У "Макритексу" су најприје потврдили да је Кристина Ладелфа себи прошле године исплаћивала високу плату и да у томе нема ништа спорно јер је у то вријеме била и директор и власник. Након тога, позвали су нас и рекли да не помињемо њихово предузеће и да се обратимо њиховом адвокату.

- У вези са Вашим позивом који се тиче објављивања података о плати Кристине Ладелфа и имена фирме "Макритекс" замољавамо Вас да ради приватности фирме и Кристине Ладелфа не објављујете имена и податке јер нисте овлаштени. Сходно томе сматрамо да такве информације не треба објављивати јавно и спомињати ни име фирме ни Кристине Ладелфа, нити то треба занимати јавност. Ако објавите те податке сматраћемо то клеветом и тужићемо вас за нанесену штету зато што нисте овлашћени од нас да такве информације објављујте - наведено је у допису из овог предузећа.

Послодавци

Занимљиво је да је закон којим су укинуте олакшице подржала и Унија удружења послодаваца РС.

- Иако нам не иду у прилог, нисмо се могли борити против нових правила јер за то нисмо имали ниједног аргумента. Појединци су нанијели несагледиву штету савјесним послодавцима из ове дјелатности - казао је раније предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић, који је и на челу Удружења текстила, коже и обуће.

Први човјек "Санина" из Дервенте Радован Пазуревић истакао је да ће укидање олакшица његову фирму годишње коштати око пола милиона КМ, док је технички директор бањалучке "Беме" Маринко Умичевић позвао надлежне органе да објелодане ко је исплаћивао енормно високе зараде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана