Глас Српске 75 година чувар истине ФОТО

Милијана Латиновић
Глас Српске 75 година чувар истине ФОТО

Бањалука - Свечаном академијом у Банском двору у Бањалуци синоћ је прослављено 75 година постојања "Гласа Српске" - најстаријег дневног листа у Републици Српској и БиХ.

Предсједник Организационог одбора за обиљежавање 75. годишњице "Гласа Српске" Небојша Радмановић подсјетио је на вријеме у којем је "Глас" настао и на оне који су га покренули, оцјењујући их као посебне људе и индивидуе.

- У то вријеме антифашистичке борбе, када се стварала антифашистичка визија друштва, "Глас" је одиграо посебну улогу. У стварању друштва на темељима антифашизма наставио је свих 75 година - истакао је Радмановић.

Подсјетио је на чињеницу да је "Глас" хроничар Бањалуке, Крајине и Републике Српске, био и остао расадник кадрова, почев од оних који су га основали, до оних који данас обављају важне функције у Српској.

Предсједник РС Милорад Додик рекао је да је ово јубилеј великог листа, народног, који је остао запажен кроз све године постојања.

- "Глас Српске" је у различитим друштвеним околностима био основно информативно гласило многих људи на овим просторима и изнад свега патриотски медиј којем је истина и истинитост догађаја без страственог навијања била суштина дјеловања све ово вријеме - истакао је Додик.

Директор "Гласа Српске" Борис Дмитрашиновић подсјетио је да је "Глас" од оснивања ратне 1943. године до данас био и остао ријеч и слика једног народа.

- У универзуму брзих, електронских медија неки су мислили да ће писани медији изгубити бој и бити осуђени на лагано умирање и неизбјежан крај. Није тако. Мисао преточена у тинту на бијелом папиру ће живјети. "Глас" данас има 120 стално запослених радника и 25 спољних сарадника, а осим савремене редакције и широке дописничке мреже, посједује и сопствену штампарију - истакао је Дмитрашиновић.

Колико је тешко носити бреме напуњено са 75 година славе, успјеха, одрицања, пожртвовања и истинске љубави према "Гласу" које су у њега уткале генерације новинара, уредника, лектора, дизајнера и свих оних који су за седам и по деценија допринијели стварању "Гласа" најбоље знају они који данас, руководећи се правилима новинарске професије, исписују нове новинске ретке.

Главна и одговорна уредница "Гласа" Борјана Радмановић-Петровић истакла је да новинари и сви запослени у "Гласу" посебну одговорност имају пред властитом историјом и онима који су основали "Глас" и довели га до станице са које се назире капија вијека постојања.

- Вриједности које ми баштинимо су истина, чињенице и одговорност. Тако смо почели, такви јесмо и такви ћемо остати док "Глас" буде дочекивао јутро на киосцима - рекла је Радмановић-Петровић. 

Свечаној академији присуствовале су бројне угледне личности из политичког, културног и јавног живота Српске, које су уживале и у врхунском забавном програму.

На простору гдје ни државе не потрају пола вијека "Глас Српске" је остао и опстао седам и по деценија. Прије 75 година у селу Жупица надомак Дрвара у јеку Другог свјетског рата окупила се група врсних интелектуалаца чија се имена и данас са поносом изговарају. Скендер Куленовић, Ђуро Пуцар, Рада Врањешевић, Вилко Винтерхалтер, Осман Карабеговић и Бошко Шиљеговић направили су први број "Гласа". Од тада до данас "Глас" је био и остао најпознатија школа новинарства. Са народом је преживио Други свјетски рат, земљотрес, распад државе, ратне страхоте и поратне тешке дане и поплаве.

"Глас Српске" је у дугој историји промијенио неколико градова у којима му је било сједиште редакције и више имена. Под именом "Глас Српске" излази од 5. маја 2013. године, а приватизован је 2008. године, када је већински власник постала компанија "Независне новине".

Плакете

На свечаној академији додијељене су и плакете онима који су се уградили у слагалицу која траје. Главна и одговорна уредница "Гласа" Борјана Радмановић-Петровић додијелила је плакету Мехмеду Диздару постхумно. Директор "Гласа" Борис Дмитрашиновић уручио је плакету уреднику рубрике "Свијет" Дарку Грабовцу, док је трећу плакету новинару у пензији Пантелији Матавуљу уручио предсједник Управног одбора "Гласа" Невен Копања.

Мехмед Диздар   

Мехмед Диздар је 27 година био бритко перо, војник "Гласа Српске". Као новинар и уредник исписивао је рубрику "Хроника", која је имала посебну тежину. Био је хроничар једног тешког времена, ратног и поратног, у којем су оружје и тешке људске судбине доминирали. Цијели радни вијек провео је у "Гласу". Преминуо је у октобру 2014. године.

Дарко Грабовац  

Дарко Грабовац је 1993. године почео да ради као новинар у спортској редакцији "Гласа" и у року од само двије године постао најмлађи уредник једне рубрике у "Гласу". Био је помоћник шефа Деска, уредник рубрика "Кроз РС", "Црна хроника" и "Градска", а коначно се "скрасио" на мјесту уредника вијести из свијета. У "Глас" је уткао 25 година живота.

Пантелија Матавуљ  

Прву диплому дипломираног новинара у Бањалуку је донио Пантелија Матавуљ још 1974. године, а након одслужења војног рока и приправничког стажа, запошљава се у "Гласу Српске". Био је помоћник главног уредника.

ФОТО: Ј. Ђурђевић, В. Стојаковић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана